Jak upéct univerzální bezlepkové sušenky – na sladko i naslano
Bezlepkové pečení už dávno neznamená kompromis. Stačí pár jednoduchých surovin a během půl hodiny máte na stole voňavé, křehké sušenky, které potěší i ty, kdo lepek běžně neomezují. Tento univerzální recept má jednu velkou výhodu – můžete ho snadno upravit podle chuti. Základ je stejný, ale podle použitých přísad vzniknou buď sladké sušenky ke kávě, nebo slaný křupavý snack k vínu či dipu.
Co je potřeba
Suroviny (na asi 25 kusů):
- 150 g bezlepkové mouky (např. rýžová, kukuřičná nebo směs na pečení)
- 80 g másla (nebo rostlinného tuku)
- 1 vejce
- špetka soli
- 1–2 lžíce vody (podle potřeby)
Těsto vypracujte rukama nebo v robotu – mělo by být hladké, nelepivé a snadno tvarovatelné. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody. Těsto rozdělte na dvě části – jednu použijete na sladké, druhou na slané sušenky.
Sladká varianta
Do první části těsta přidejte:
- 2 lžíce třtinového cukru nebo medu
- půl lžičky mleté skořice nebo vanilky
- hrst nasekaných ořechů, čokolády či sušeného ovoce (volitelné)
Těsto rozválejte na plát silný asi 4–5 mm, vykrajujte tvary a pokládejte na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10–12 minut, dokud okraje nezrůžoví. Po vychladnutí budou krásně křehké.
Tyto sušenky se skvěle hodí ke kávě nebo čaji a díky bezlepkové mouce jsou lehce stravitelné. Můžete je také slepit marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou.
Slaná varianta
Do druhé části těsta vmíchejte:
- 50 g nastrouhaného sýra (např. parmazán nebo čedar)
- špetku pepře, bylinek nebo drceného česneku
- volitelně semínka (lněná, sezamová, mák)
Postup je stejný – vyválejte těsto, vykrajujte malé sušenky a pečte při 180 °C asi 10 minut. Po vychladnutí jsou křupavé a výrazně chutnají.
Můžete je podávat samotné, jako snack k vínu, sýrům nebo pomazánkám, nebo je použít místo krekru. Výborně chutnají i lehce posypané hrubou solí nebo drceným rozmarýnem.
Bezlepkové sušenky jsou skvělým způsobem, jak si dopřát něco dobrého bez obav z lepku. Univerzální těsto se hodí pro oba typy pečení – stačí přidat pár ingrediencí a máte buď voňavé sladké kousky, nebo pikantní slanou pochoutku. Jednoduché, rychlé a přizpůsobitelné – přesně takové recepty máme v kuchyni nejraději.
Tipy
- Pro veganskou variantu nahraďte vejce lžící mletého lněného semínka smíchaného s 3 lžícemi vody.
- Chcete-li sušenky extra křehké, přidejte 1 lžičku kukuřičného škrobu.
- Sladkou verzi lze ochutit kakaem, citronovou kůrou nebo kokosovými vločkami.
- Slané sušenky zkuste s kmínem, tymiánem nebo paprikou – snadno tak vytvoříte několik druhů z jednoho těsta.







Diskuze k článku