Co je potřeba

Suroviny pro mazanec:

500 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
230 ml vlažného mléka
3 žloutky
150 g rozpuštěného másla
1 balení čerstvého droždí
½ lžičky citronové kůry
špetka muškátového květu
špetka jemně mletého anýzu
špetka soli
4 lžíce sekaných mandlí
2 lžíce sekaných vlašských ořechů
4 lžíce rozinek
5 lžic rumu
2 hrsti mandlových lupínků
na potření: 1 vejce

1

Kvásek + příprava na pečení mazance
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Zaděláme řidší kvásek a necháme ho na teplém místě čtvrt hodinky vykynout. Rozinky nasypte do misky a přelijte ohřátým rumem.
Do mísy prosijte zbytek mouky, přidejte oba cukry, sůl a koření. Dobře promíchejte.

2

Zadělání těsta na mazanec
Do připravené sypké směsi přidejte vzešlý kvásek, žloutky, přecezené rozinky, mandle, ořechy a rozpuštěné mírně vychladlé máslo. Všechny suroviny dobře promíchejte. Pité vyklopte těsto na pomoučený vál a nejméně 5 minut ho důkladně propracovávejte rukama. Nebojte se přitlačit.

3

Kynutí těsta
Z vypracovaného těsta vytvořte malý bochánek a přeneste ho do velké mísy. Lehce ho poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout asi dvě hodiny. Po každé půlhodině těsto několikrát promíchněte vařečkou a znovu urovnejte do bochánku a přikryjte utěrkou. Lépe potom vykyne.

4

Tvarování bochánku
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a pořádně se do něj opřete – 3 minuty by měly stačit. Vytvořte dva nebo tři menší bochánky a uložte je na plech potažený pečícím papírem. Myslete na to, že těsto při pečení ještě nabude. Jestliže chcete mít tradičně vypadající mazanec, vytlačte do jeho povrchu kříž. Pak ho potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky.

5

Pečení mazance
Mazance vložte do trouby rozpálené na 220°C a nechte je při této teplotě 10 minut. Poté troubu stáhněte na 150°C a zvolna dopékejte. Podle typu trouby to trvá 60-90 minut. Propečenost těsta průběžně kontrolujte špejlí. Jestliže se těsto ještě lepí, ale mazanec už začíná na povrchu výrazně hnědnout, přikryjte ho alobalem.

6

Hotovo
Hotový mazanec vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Před servírováním ho můžete ještě posypat moučkovým cukrem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.25
Average: 4.3 (28 votes)