Jak upéct zajímavé a chutné sušenky i jiné pečivo? Vsaďte na pekanové ořechy
Pekanové ořechy si postupně nacházejí cestu i do českých kuchyní – a není divu. Jsou výborné, máslově jemné, příjemně nasládlé a skvěle se hodí nejen do sladkého pečiva, ale i do chleba nebo slaných koláčů. Jejich chuť připomíná vlašské ořechy, ale bez hořkosti a s vyšším obsahem zdravých tuků. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli v domácím pečení, je na čase to napravit.
Jsou pekanové ořechy zdravé?
Ano, a velmi. Pekanové ořechy jsou výborným zdrojem zdravých nenasycených tuků, především omega-9 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce. Obsahují také vitamín E, hořčík, zinek, mangan a vlákninu. Jsou silnými antioxidanty, pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) a přispívají k lepšímu trávení.
Navíc mají nižší obsah sacharidů než jiné druhy ořechů, takže jsou vhodné i pro lidi s nízkosacharidovou dietou.
Jaké pečivo s pekanovými ořechy upéct?
Díky své jemné struktuře a sladkosti se pekany výborně hodí do různých druhů pečiva. Zde je několik inspirací:
1. Pekanové šneky s karamelem
Sladké kynuté těsto naplněné směsí másla, cukru a mletých pekanových ořechů, stočené do šneků a zapečené s karamelovým sirupem. Ideální jako nedělní dezert nebo sladká snídaně.
2. Banánový chlebíček s pekany
Do klasického banánového těsta přidejte nasekané pekanové ořechy – dodají křupavost a ořechovou hloubku. Skvěle ladí s čokoládou i se skořicí.
3. Ořechový chléb
Přidejte nasekané pekany do domácího kváskového nebo pšeničného chleba spolu s rozinkami či sušenými brusinkami. Výborný je s máslem nebo sýrem.
4. Linecké s pekanovým krémem
Místo klasické marmelády vyzkoušejte náplň z mletých pekanů, medu a másla – netradiční varianta tradičního cukroví.
Recept: Pekanové sušenky s javorovým sirupem
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 žloutek
- 80 g nasekaných pekanových ořechů
- špetka soli, vanilka
Postup:
- Změklé máslo ušlehejte s cukrem, žloutkem a sirupem.
- Přidejte mouku, vanilku, sůl a nakonec ořechy.
- Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte alespoň na 30 minut chladit.
- Vytvarujte kuličky, lehce je zmáčkněte na plech s pečicím papírem.
- Pečte při 170 °C asi 12–15 minut dozlatova.
Pekanové ořechy jsou výjimečným doplňkem domácího pečení. Zpestří sladké i slané recepty, potěší milovníky ořechů a zároveň přispějí k vašemu zdraví. A co je nejlepší – stačí hrst a každé pečivo se promění v delikatesu.
Tipy
- Pekany skladujte v chladu a suchu – ideálně v lednici, aby nežlukly.
- Před použitím je můžete lehce opražit nasucho – jejich chuť se tak ještě zvýrazní.
- V receptech často nahrazují vlašské ořechy, ale s jemnější chutí.
Diskuze k článku