Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit falešnou meruňkovou marmeládu | recept

Jak uvařit falešnou meruňkovou marmeládu | recept. Letos jsem musela oželet meruňky od stálého dodavatele, slibnou úrodu zničilo krupobití a cena v obchodech za kilo oblíbeného ovoce byla taková, že marmeláda z něj by měla příliš vysokou cenu. Smířili jsme se s tím, že letos  meruňkové koblihy prostě nebudou. Nedávno jsem dostala vzorek „meruňkové“ zavařeniny od staré paní ze sousedství k ochutnání. Měla krásně sytou barvu, skvělou meruňkovou chuť, ale byla z jablek a rajčat! Recept je prý ještě po její mamince a já se s vámi o něj podělím. Čtěte dále, pokud vás to zajímá.

Co je potřeba

  • 3 kg jablek
  • 1 kg rajčat
  • 1 kg cukru
  • 2 dl rumu
1

Zralá jablka, klidně i padaná, oloupejte, vykrojte jadřinec a vložte do širšího kastrolu. Velmi mírně podlijte vodou a jablka pod pokličkou rozvařte.

2

Přidejte na kousky nakrájená rajčata a také je v jablečné kaši rozvařte. Vzniklou hmotu propasírujte přes síto, abyste odstranili rajčatová semínka a slupky. Vraťte zpět do široké nádoby se silným dnem a dejte znovu vařit.

3

Do vroucího protlaku nasypte cukr a míchejte dokud se nerozpustí. Vařte za stálého míchání ještě zhruba 20 minut nebo do doby, kdy bude mít směs správnou hustotu. Nakonec přidejte rum, nechte přejít varem a plňte do skleniček. Zavařujte 10 minut při 170 °C.

Marmeládu ochutnejte až po týdnu, je k nerozeznání od meruňkové.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak skladovat zavařeniny a kompoty
Jak skladovat zavařeniny a kompoty | rady a tipy. Řada z nás má to štěstí, že zahrádka plodí a díky naší dobré péči bývá úroda mimořádně štědrá. A pro…