Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit mrkvovou polévku s tymiánem

Jak uvařit mrkvovou polévku s tymiánem | recept na mrkvový krém. Úžasná krémová mrkvová polévka bez vymýšlení složitých kombinací je zde. Sladká mrkev doplněná voňavým tymiánem, trochou smetany, vytvoří jemnou a chuťově dokonalou krémovou polévku, kterou si naštěstí můžete dopřát v průběhu celého roku a nejen v sezóně. Samozřejmě připravená z první jarní mrkve je nejlepší, ale skvěle do ní zužitkujete i starší déle uskladněné mrkve v zimním období.

Co je potřeba

  • 600 g mrkve
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu (případně sušeného)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany na vaření
  • ½  hrsti petrželové natě
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
1

Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky a mrkve na půlkolečka.

2

V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli s česnekem. Jakmile změknou, přidejte nakrájenou mrkev a pár minut vše dohromady opékejte.

3

Přidejte lístky čerstvého tymiánu, já podpořila i lžičkou sušeného tymiánu a krátce prohřejte, nechejte rozvonět.

4

Zalijte připraveným kuřecím vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne. Přibližně 20–30 minut. Pak polévku rozmixujte dohladka.

5

Vzniklý krém zjemněte smetanou, přidejte nadrobno nasekanou petrželovou nať, špetku muškátového oříšku a pár minut prohřejte. Pokud budete mít krém příliš hustý, nařeďte ho vodou či vývarem. Množství tekutiny zvolte dle svého uvážení.

6

Krémovou polévku podávejte s krutony či smaženou polévkovou zavářkou. Ozdobte čerstvým tymiánem.

Doporučuji k polévce podávat krutony výraznější chuti, například česnekové, ale  dokonale ladí i sýrové. Vyzkoušet můžete také jednoduché parmazánové sušenky z listového těsta (listové těsto rádýlkem nakrájejte na čtverečky, potřete je vajíčkem, posypte nastrouhaným parmazánem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 ˚C, 20–30 minut).

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.