Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit petrželový krém s pestem | recept na krémovou polévku

Jak uvařit petrželový krém s pestem | recept na krémovou polévku. Petržel je v polévkách nepostradatelná, ale řekla bych málo ceněná. Často používaná jen pro podpoření chuti vývaru či jejího přidání v podobě kostiček přímo do polévky. Zkuste ji povýšit, využít její chuť a poměrně výrazné aroma a uvařit si z ní krém, kde bude petržel zaujímat hlavní roli.

Co je potřeba

  • ½ kg petržele
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 3 snítky tymiánu (či sušený)
  • 1 litr hovězího či kuřecího vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • špetku muškátového oříšku
  • bazalkové pesto k podávání
1

Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky.

2

V hrnci rozpalte olej a petržel na něm zprudka restujte přibližně 15 minut, dokud nezačne zlátnout.

3

K orestované petrželi následně do hrnce přidejte brambory, cibuli, česnek a tymián. Pokud nemáte tymián čerstvý, použijte odpovídající množství sušeného.

4

Vše dohromady pár minut opékejte, zalijte vývarem a vařte 20–30 minut, dokud zelenina nezměkne. Pak polévku rozmixujte.

5

Vzniklý krém ještě pár minut prohřejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pokud budete  mít krém příliš hustý, nařeďte ho vodou či vývarem. Množství tekutiny zvolte dle svého uvážení.

6

Krém podávejte s bazalkovým pestem, ozdobený například petrželovou natí. Pesto můžete přidat přímo na talíř do krému, či ho ponechat stranou, a každý si doplní podle své chuti.

Pesto nemusí být nutně bazalkové, můžete experimentovat a použít například pesto z medvědího česneku či nějaký vlastní mix.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.