Co je potřeba
250 g rýže na sushi
500 ml vody
hrnec s těsně přiléhající poklicí
čistá utěrka
Vařením to nezačíná
Ještě, než začneme rýži vařit, musíme ji dobře proprat. Jde o důležitější bod, než se může na první pohled zdát. Rýži přesypeme do hrnce a zalijeme vodou. Obojí dobře promísíme a vody slijeme. Opakujeme 6-8x.
Propláchnutou rýži zalijeme 500 ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut stát. Rozhodně ji nezaléváme horkou vodou, abychom urychlili vaření!
Vaření
Hrnec s odstátou vodou postavíme na sporák a rychle přivedeme k varu. Poté plamen snížíme na minimum a necháme 15 minut vařit. Pozor! Určitě nenahlížíme ze zvědavosti pod pokličku, celý proces by se tím pokazil!
Vypaření rýže
Po patnácti minutách by se měla většina vody vypařit. Nyní sejmeme pokličku, přes hrnec přehodíme čistou utěrku a pokličku opět vrátíme na místo. Utěrka vsákne přebytečnou páru a zabrání odkapávání sražené vody zpět na rýži. Necháme odstát 20 minut.
Pokud neseženete sushi rýži, použijte místo ní krátkozrnnou kulatou rýži.
Zatím žádné komentáře.