Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kantonskou rýži | recept

Jak připravit kantonskou rýži | recept

Kantonská rýže | recept. Kantonská rýže je recept uvedený v Recepturách teplých pokrmů. Uvedený výčet surovin je volně upraven pro potřeby čtyřčlenné rodiny, neboť kniha je určena pro veřejné stravování a recepty jsou pro příliš velký počet porcí. Kantonská rýže je jídlo, které překvapí. Zdánlivě přehnané množství jednotlivých ingrediencí spolu dokonale ladí a výsledkem je jídlo, co dobře chutná a výborně zasytí. Vyzkoušejte sami a uvidíte.

Co je potřeba

  • 500 g slepičího masa nebo kuřecích prsou
  • hrnek (250 ml) suché nevařené rýže
  • 200 g žampionů
  • hrst suchých hub – Bolcovitka bezová (Jidášovo ucho, černé houby)
  • 100 g šunky
  • 2 kapie naložené v nálevu (okapané)
  • 1 pórek
  • 1 malá cibule
  • 4 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • nať petržele na ozdobu
1

Nejprve si předem namočte sušené houby. Názvy Jidášovo ucho, černé nebo čínské houby se označuje Bolcovitka bezová. Jak napovídá její jméno, najdeme ji především na keřích černého bezu. V čínské kuchyni se hojně používá a prodává se sušená v obchodech. Namočením hodně zvětší velikost, takže stačí malá hrst. Čerstvé žampiony nakrájejte na plátky. Oba druhy hub společně na pánvi potřené olejem poduste. Pak odložte stranou.

Nejprve si předem namočte sušené houby. Názvy Jidášovo ucho, černé nebo čínské houby se označuje Bolcovitka bezová. Jak napovídá její jméno, najdeme ji především na keřích černého bezu. V čínské kuchyni se hojně používá a prodává se sušená v obchodech. Namočením hodně zvětší velikost, takže stačí malá hrst. Čerstvé žampiony nakrájejte na plátky. Oba druhy hub společně na pánvi potřené olejem poduste. Pak odložte stranou.
2

Kuřecí prsa nebo slepičí maso uvařte v osolené vodě. Vývar použijte v kuchyni např. na polévku. Sladkokyselou kapii sceďte z nálevu a nechte okapat. Rýži uvařte doměkka.

Kuřecí prsa nebo slepičí maso uvařte v osolené vodě. Vývar použijte v kuchyni např. na polévku. Sladkokyselou kapii sceďte z nálevu a nechte okapat. Rýži uvařte doměkka.
3

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, pórek na jemná kolečka nebo půlkolečka, šunku a kapii na proužky a vařené maso na drobné, stejně velké kousky.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, pórek na jemná kolečka nebo půlkolečka, šunku a kapii na proužky a vařené maso na drobné, stejně velké kousky.
4

Pánev lehce potřeme olejem a vlijeme na ni rozšlehaná osolená vejce. Lehce je mícháme a usmažíme. Pak přidáme nakrájenou šunku, podušené houby, cibuli, pórek, kapii, maso a vše promícháme.

Pánev lehce potřeme olejem a vlijeme na ni rozšlehaná osolená vejce. Lehce je mícháme a usmažíme. Pak přidáme nakrájenou šunku, podušené houby, cibuli, pórek, kapii, maso a vše promícháme.
5

Nakonec přidáme uvařenou rýži, osolíme, ochutíme pepřem a krátce prohřejeme. Na talíři zdobíme petrželovou natí. Kantonská rýže se dá konzumovat teplá jako hlavní jídlo i studená jako salát. Dobrou chuť!

Nakonec přidáme uvařenou rýži, osolíme, ochutíme pepřem a krátce prohřejeme. Na talíři zdobíme petrželovou natí. Kantonská rýže se dá konzumovat teplá jako hlavní jídlo i studená jako salát. Dobrou chuť!
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.