Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybírat kapra pro kuchyňskou úpravu

I když většina z nás kupuje kapra jen jednou ročně na vánoční stůl, dopřát si tradiční kvalitní maso z kapra s bramborovou kaší i po zbytek roku není neřestí. Právě naopak. Konzumace ryb je tělu prospěšná. Podle doporučení Ministerstva zemědělství by se ryby měly na našem stole objevit dokonce 2–3x týdně. Kapr pocházející z jihočeských rybníků je zárukou kvality. Přesto se vyplatí při výběru kapra v kádi mít alespoň základní povědomí o tom, jak by měl zdravý a chutný kapr vypadat a v jakých podmínkách by měl být prodáván.

1

Neberte rybu, která se v kádi klátí nebo plave přímo břichem vzhůru.

2

Nekupujte kapra u kádí, které jsou přeplněné a způsobují, že kapr může být přidušený nebo potlučený. Přednost dejte obchodu nebo prodejcům, kteří umožňují kaprům větší prostor k pohybu.

3

Kvalitnější kapr je kapr říční, který má méně tuku a není tolik cítit bahnem (respektive rybím tukem). Poznáte ho podle nižšího hřbetu a podlouhlejšího těla.

4

Kapr může být šupinatý nebo lysý. Na kvalitu masa to nemá žádný vliv. U lysého sice nebudete mít práci s odstraňováním šupin, zase ale budete muset důkladně odstranit hlen z kůže, nebo kapra stáhnout.

5

Dobrý kus ryby poznáte podle lesklého povrchu, pevných šupin a minima hlenu. Nekupujte rybu s matným povrchem a odřeným hřbetem.

6

Všímejte si při výběru kapra jeho žaber. Žábry kapra by měly být růžové až červené, nikoliv hnědé či zašedlé.

7

Oči musí mít kapr jasné, průhledné a vypouklé, ne matné a zapadlé.

8

Ideální váha kapra je kolem dvou kilogramů, neboť maso bude mít střední obsah tuku a bude dobře stravitelné. Kapr kolem jednoho kilogramu má malé kostičky a velké kusy nad tři kilogramy jsou příliš tuční a bývají dost cítit bahnem.

9

A rada na závěr zní, že s nákupem kapra byste neměli spěchat, neboť jeho skladování zhoršuje chuť a v horším případě se maso může i zkazit. Pokud budete kupovat kapra na vánoční stůl, nejideálnější variantou by bylo koupit kapra na Štědrý den ráno a po příchodu domů jej ihned zpracovat a připravit k večernímu smažení.

Pokud kupujete místo živé ryby kapra již zabitého v hypermarketu (obvykle uskladněn na ledu), poznat čerstvou rybu můžete několika způsoby. Nejprve ke kaprovi přičichněte. Čerstvá ryba by měla vonět rybinou, pokud ale ucítíte čpavek nebo jiný druh zápachu, nechte si raději zajít chuť. Rybu zmáčkněte prstem, pokud se důlek za okamžik pružně vyrovná, je to dobré znamení, že kapr je čerstvý.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat dobrý prací prášek | rady
Jak vybrat dobrý prací prášek | rady. Skvrny na prádle, zbytky nerozpuštěného pracího prášku nebo vyblednutí barev. To jsou důsledky používání nekvali…
Jak správně udržovat kávovar | rady
Jak správně udržovat kávovar | rady. Kávovary jsou oblíbeným doplňkem nejen domácností, ale i kanceláří. Pořizujeme je vždy proto, abychom se nenáročn…
Jak vyčistit skvrnu od vína
Každému z nás se občas přihodí karambol s vylitým vínem na šaty, na čalouněný nábytek či na koberec. Důležitá je co nejrychlejší reakce a znalost něko…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.