Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zhotovit angreštové čatní k masu nebo sýrům | recept

Angreštové čatní | recept. Omáčky ke grilovaným masům nebo sýrům v poslední době získávají na oblibě. Jako příloha dodávají pokrmům další chuťový rozměr a vhodnou omáčkou podtrhnete chuť hlavní suroviny. Čatní, nebo také chutney, je původem z Indie a odtud se rozšířilo do ostatních zemí. Připravuje se z ovoce a koření a většinou je nasládlé, ale není to pravidlo. Čatní se dá připravit téměř z každého ovoce za použití různých druhů koření a bylinek. Následující recept je na pálivé, sladkokyselé čatní z angreštu a rozinek.

Co je potřeba

  • 1 kg angreštu
  • 2–3 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kávová lžička hořčice
  • 1–6 feferonek podle chuti
  • 100 ml citronové šťávy
  • 200 ml ovocného nebo vinného octa
  • 150 g rozinek
  • 200 g cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • tymián
  • 1 kávová lžička skořice
1

Nejprve si připravíme a očistíme angrešt. Může být červený i zelený. Čatní se správně vaří asi 2 hodiny a cukr za tu dobu zkaramelizuje, takže i omáčka ze zeleného angreštu bude tmavá.

2

Cibuli nakrájíme na drobné kousky, feferonky na kolečka a česnek prolisujeme. Vše společně s angreštem vložíme do kastrolu, přidáme citronovou šťávu, polovinu množství (100 ml) octa a zvolna vaříme asi hodinu. Nádobu přikryjeme poklicí.

3

Během této doby se angrešt a cibule rozvaří na hustou kaši. Šťouchadlem na brambory rozmačkáme případné zbytky celého angreštu. Do rozvařené angreštové kaše přidáme ostatní suroviny, pouze tymián necháme stranou. Vaříme další hodinu za občasného promíchání.

4

Po uplynutí této doby bude čatní husté a bude mít načervenalou barvu. Nakonec do něj přidáme lístky čerstvého tymiánu. Do čatní se správně přidává máta nebo koriandr, ale ne každému tyto bylinky chutnají. Je možné, že omáčku budete mít hustou za kratší dobu, záleží to na velikosti nádoby. Ve větší se obsah rychleji odpařuje.

5

Hotové angreštové čatní naplňte do skleniček a po vychladnutí uchovávejte v lednici. Pokud se rozhodnete pro zavařování, stačí 15 minut při 80 °C. Zavařená omáčka nemusí být v chladničce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí BBQ omáčku | recept
Domácí BBQ omáčku | recept. Barbeque omáčka je nejrozšířenější omáčkou k rybám, grilovanému masu, používá se jako marináda nebo na potírání grilovanýc…
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…