Přejít k hlavnímu obsahu

Jak výrazně šetřit každý den

04. Říjen 2022
Jak výrazně šetřit každý den

Jak výrazně šetřit každý den | rady a tipy. Byla by chyba myslet si, že šetřit musí pouze chudí. Pravda je taková, že téměř všichni plýtváme. Nejvíce lze uspořit už ve chvíli, kdy nakupujeme, abychom nemuseli vyhazovat zkažené potraviny nebo předražené zbytečnosti. Jak tedy hospodařit, abychom zbytečně neutráceli peníze?

1

Šetřit se dá prakticky na všem a při každé příležitosti, my se ale zaměříme na každodenní běžný rodinný život čtyřčlenné rodiny se dvěma dětmi.

Většinou druhou největší položkou, kterou každý měsíc vydáváme, jsou výdaje za jídlo. Právě tady mohou být úspory nejcitelnější. Nenakupujeme bezhlavě do zásoby, protože často jídlo nestihneme uvařit nebo sníst a vyhazujeme ho. Při nákupu porovnáme cenu a složení srovnatelných výrobků. Jestliže je kvalita shodná, koupíme levnější výrobek. Pokud opravdu nepotřebujeme nic, co se zrovna nabízí v akci, nevkládáme to do vozíku. Ideální je nakupovat podle seznamu, a nic víc.

Při nákupu v internetových obchodech porovnáváme nejenom cenu zboží, ale také poštovné a balné. Někdy jsou rozdíly v poštovném tak významné, že se vyplatí objednat v e-shopu, který má sice o něco dražší zboží, ale v součtu s ostatními náklady je to stále bezkonkurenčně nejnižší částka.

2

Porozhlédněte se ve svém okolí, jaké tam fungují půjčovny. Některé dražší spotřební předměty, nářadí a vybavení nemusíte pořizovat za své, jestliže si je můžete jednorázově vypůjčit. Pozor ale, aby při opakované výpůjčce byl poplatek za tuto službu stále rentabilní.

Milujete knihy? Kupujte si jen některé, a ostatní si půjčte v knihovně. Chodíte-li rádi do divadla, ověřte si, jestli se vám nevyplatí pořídit si předplatné, které by mělo vyjít levněji než jednotlivá představení dohromady.

Kdo má hodně volného času a rád kutí, ten může stále ještě hodně ušetřit, když si některé věci do domácnosti sám vyrobí. Jde o drobné bytové a textilní doplňky, šité, háčkované a pletené oblečení, jednodušší druhy nábytku, vybavení na zahradu. U materiálu opět porovnejte ceny.

3

Majitelé velké zahrady mohou přemýšlet o tom, jestli se nevyplatí zrušit květinové záhony nebo kus trávníku a tuto půdu osadit zeleninou a ovocnými keříky. Vlastní úroda vás nejen potěší, ale také ušetříte.

Čas od času si ověřte, zda pojistky, které jste v minulosti uzavřeli, jsou stále výhodné a jestli se nevyplatí dohodnout se s peněžním ústavem na případných změnách. Zrovna tak je užitečné zrevidovat ostatní trvalé platby nebo poplatky spojené se službami, které pravidelně hradíte.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Co je to Paysafecard
Co je to Paysafecard
Paysafecard je druhem platební metody, kterou je možné používat na online obchodech a dalších službách, které zpracovávají tento typ mobilní platební…
Jak snížit výdaje za potraviny
Jak snížit výdaje za potraviny
Jídlo je významnou položkou v rodinném rozpočtu. Tvrdí se, že na jídle by se šetřit nemělo, ale na druhou stranu, snížení nákladů za potraviny je nejs…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.