Přejít k hlavnímu obsahu

Jak postupovat, když vás vytopí soused | rady

03. Říjen 2021
Jak postupovat, když vás vytopí soused | rady

Jak postupovat, když vás vytopí soused | rady. Sedíte večer doma před televizí a najednou z koupelny slyšíte kapat vodu, jako kdyby vám v ní pršelo? Bohužel sousedovi buď přetekla vana, vytekla mu pračka nebo mu prasklo v bytě nějaké potrubí a tak váš byt nechtěně vytopil. A co teď máte dělat? Jak postupovat, když vás v bytě vytopí soused?

1

Bude to asi těžké, ale první co musíte udělat, je nechat věci tak, jak jsou a vytopený byt zdokumentovat fotografiemi a případně i jejím slovním popisem. Také je třeba vzniklou situaci ukázat tomu, kdo ji způsobil, tedy sousedovi.

2

Viník vytopení bytu (čili váš soused) má povinnost uvést váš byt do původního stavu před vytopením, a to buď vlastními silami, nebo s pomocí najatého řemeslníka a uhradit veškeré náklady, které přitom vzniknou.

3

Existují tři možnosti úhrady vzniklých nákladů. Pokud má soused uzavřeno příslušné pojištění odpovědnosti, které se vztahuje také na případ vytopení sousedního bytu, budou náklady zřejmě uhrazeny z jeho pojistky. Pokud soused nemá toto pojištění uzavřené, ale máte vy pojištěnou vaši domácnost proti vytopení, pak vám peníze na úhradu škody vyplatí vaše pojišťovna a ta si pak bude nárokovat uhrazení této částky na sousedovi, který vás vytopil. Třetí možností je ta, kdy nejste pojištěn ani vy ani váš soused. V tom případě se musíte se sousedem sami domluvit, jak bude škoda odstraněna a jak budou uhrazeny náklady. Velmi vhodné je sepsat dohodu písemně, pro případ pozdějších neshod, nebo pokud by se záležitost dostala až k soudu.

4

Pokud se nedohodnete jinak, viník by měl učinit kroky k uvedení vašeho bytu do původního stavu nejpozději do 30 dnů od vzniku škody. Pokud tak v tomto termínu neučiní, můžete si sám zařídit nápravu škody a následně po sousedovi vymáhat její úhradu. Pro udržení dobrých sousedských vztahů je vhodné to před tím, než si nápravu zařídíte sami, nejprve sdělit sousedovi nejlépe včetně plánované ceny opravy. I toto sdělení je lepší opět učinit písemně pro případ pozdějších neshod nebo soudního řízení.

5

V krajním případě, pokud se nemůžete žádným způsobem se sousedem domluvit po dobrém, můžete kvůli vytopenému bytu podat na souseda žalobu o náhradu škody.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na vánoční úklid | praktické rady
Jak na vánoční úklid | praktické rady
Příprava na Vánoce se neobejde bez vánočního úklidu, kterému většinou věnujeme větší péči. Všichni to známe, že během roku na některé práce prostě nez…
Jak zrušit trvalý pobyt
Jak zrušit trvalý pobyt
Zrušení trvalého pobytu krok za krokem. Místo trvalého pobytu je místo, které si občan České republiky zvolil např. v místě, kde má rodinu, práci, kde…
Jak zpracovat angrešt | recepty
Jak zpracovat angrešt | recepty
Angrešt | recepty. Zpracovávat angrešt lze několika způsoby. Angrešt můžete konzumovat zasyrova přímo z keře, kdy je zřejmě nejchutnější, ale i nejzdr…
Jak se zbavit rybenek v domácnosti | rady
Jak se zbavit rybenek v domácnosti | rady
Jak se zbavit rybenek v domácnosti | rady. Ne každá návštěva je příjemná. Platí to například pro rybenky – asi jeden centimetr dlouhý hmyz se stříbrný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.