Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat tlačenku doma | recept

Jak udělat tlačenku doma | recept

Domácí tlačenka | recept. Tlačenka patří k tradičním zabijačkovým pochoutkám. V každém obchodě nabízejí několik druhů tlačenek, ale nevíte, jaké suroviny byly při výrobě použity. Já třeba mám tlačenku s cibulí v oblibě, ovšem vadí mi kousky chrupavek, kůží nebo tučného masa. Také vnitřnosti (srdce), nemusím. Naštěstí příprava domácí tlačenky není složitá, zvládne se i v malé kuchyni. Výsledkem je masová pochoutka přesně podle mé chuti jen z libového masa. Tlačenka obsahuje kolagen, který prospívá kloubům. Jednou za čas její konzumace prospívá.

Co je potřeba

Množství na 2 menší tlačenky:

  • 2 vepřové nožičky
  • 1 vepřové kolínko
  • 500 g vepřové plece
  • 300 g prorostlého vepřového boku
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • 13 stroužků česneku
  • obal na tlačenku
  • provázek
1

Vepřové nožičky důkladně vydrhneme kartáčkem ve vodě a spolu s omytým kolenem dáme vařit do neosolené vody. Přidáme jen bobkový list a nové koření. Jakmile voda začne vřít, ztlumíme a zvolna vaříme asi 2 hodiny. Maso se musí samo oddělovat od kosti, ale nesmí být převařené. Uvařené maso zcedíme a vývar vychladíme. Z povrchu pak odstraníme ztuhlý tuk.

Jak udělat tlačenku doma | recept
2

Do vývaru z nožiček a kolene dáme vařit bůček a plec. Tyto druhy masa vaříme asi ¾ hodiny, nemusejí být úplně měkké. Z nožiček a kolene sloupneme kůži a pokrájíme ji na velmi malé kousky, aby nebyla na řezu na první pohled patrná. Libové maso z kolene, plece a bůček i s tučným pokrájíme na kostky. V misce maso promícháme.

Jak udělat tlačenku doma | recept
3

Promíchané maso osolíme, opepříme, přidáme majoránku a rozetřený česnek. Česnek přidejte podle chuti, solte trochu více. Maso se vařilo bez soli a proto by směs měla být slanější, maso sůl částečně vstřebá. Zalijte vývarem z masa a promíchejte. Vývaru přidejte tolik, aby to vyhovovalo vám. Já mám ráda hodně masa a málo aspiku. Tlačenku plňte do sáčků, které dostanete koupit v drogerii.

Jak udělat tlačenku doma | recept
4

Naplněné sáčky na koncích zavázané provázkem zvolna vařte ponořené ve vodě. Doba vaření se odvíjí podle velikosti tlačenky – od 30 minut varu do 1,5 hodiny, pokud je tlačenka opravdu velká. Někdo ji nevaří vůbec, že všechny suroviny prošly dostatečně dlouhou tepelnou úpravou. Vyzkoušela jsem to, opravdu není rozdíl mezi vařenou nebo dělanou zastudena. Ale při zabijačce řezníci tlačenku vždy vaří, tak se toho držím.

5

Uvařenou tlačenku vyjmeme z vody na prkýnko nebo plech na pečení, zatížíme např. prkénkem a dáme do chladného prostoru vychladit. Během chladnutí ji několikrát otočíme, aby se zbylé sádlo neusazovalo jen na jedné straně. Studenou uchováváme v lednici. Podáváme s cibulí a octem.

Jak udělat tlačenku doma | recept

Varování

Nožičky jako surovina někomu také budou vadit, jsou ale nutné. Bez nich by tlačenka neztuhla a musela by se přidat želatina.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vepřové koleno | recept
Jak upéct vepřové koleno | recept
Vepřové koleno je maso, jež vás při dobré úpravě překvapí chutí a šťavnatostí. Je oblíbené na grilování, pečení i uzení. Pivní slavnosti v sousedním N…
Jak uvařit cikánský guláš | recept
Jak uvařit cikánský guláš | recept
Cikánský guláš | recept. Následující recept mám zapsaný ve stařičkém zděděném sešitku jako cikánský guláš. Název ponechávám, i když je diskutabilní. S…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.