Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat vlašské ořechy | tipy

Jak zpracovat vlašské ořechy | tipy

Jak zpracovat vlašské ořechy | tipy. Vlašské ořechy jsou cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Pokud si nevíte rady s uskladněním či uchováním vlašských ořechů, máme pro Vás několik tipů. V našem článku naleznete rady, jak zpracovat vlašské ořechy.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Vlašské ořechy obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny, převážně omega-3. Najdeme v nich však také vitamín E, vitamíny skupiny B, z minerálů pak draslík, fosfor, měď, hořčík, vápník, zinek, železo, mangan a další. Díky obsahu těchto látek může pravidelná konzumace vlašských ořechů pomoci při problémech nervové soustavy a při problémech s neplodností, ořechy také pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, udržují pružnost cév, snižují riziko mrtvice a infarktu, snižují srážlivost krve atd.

2

A jak vlašské ořechy sklízet a sušit?

Nejlepší je sbírat ořechy za suchého počasí co nejdříve poté, co spadnou na zem. Předejdeme tak vzniku plísní. Ne vždy jsou však na podzim vhodné podmínky, proto pokud chceme usušit vlhké plody, je třeba je nejprve rozložit v jedné vrstvě na síto a nechat je proschnout venku na větru. Poté je můžeme dosušit při pokojové teplotě. Usušené ořechy je nejlepší skladovat přímo ve skořápce zavěšené v papírových či plátěných pytlích, kde nám vydrží až rok. Po dobu sušení a uskladnění však ořechy čas od času zkontrolujeme a plody napadené plísní vyhodíme.

3

A jak vlašské ořechy zpracovat?

  • Vyloupané ořechy můžete uchovávat v uzavíratelné sklenici při pokojové teplotě, jejich trvanlivost je však pouze pár týdnů.
  • Pokud jádra vlašských ořechů budete uchovávat v lednici, jejich trvanlivost se prodlouží zhruba na 2 – 3 měsíce.
  • Trvanlivosti až 1 rok dosáhnete tím, že vyloupaná jádra vlašských ořechů umístíte v dobře uzavřených igelitových sáčcích do mrazáku.
  • Až několik let pak ořechy vydrží, pokud je zavaříte. Sklenice napěchujte až po okraj ořechy, uzavřete je a sterilizujte asi 20 minut při 80 °C. Po vytažení z hrnce je otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
4
  • Velice chutným a zdravým způsobem, jak uchovat vyloupaná jádra vlašských ořechů, je jejich naložení do medu. Med ořechy obohatí o další cenné látky. Stačí vyloupaná jádra vložit do vysterilizovaných uzavíratelných sklenic a zalít je tekutým medovicovým medem nebo zcukernatělým medem rozehřátým při co nejnižší teplotě.
5

Ořechové skořápky pak rozhodně nevyhazujte, využijete je pro přípravu čaje proti suchému i vlhkému kašli. Recept a postup naleznete zde: Jak léčit kašel přírodní cestou.

Tipy

Vlašské ořechy využijete při přípravě těst, cukroví, pro zdobení moučníků, skvěle se doplňují s chutí sýrů, hrušek, mrkve, medu a smetany.

Varování

Vlašské ořechy, které mají na skořápce zvenku plíseň, ihned vyhoďte, jejich konzumace může být nebezpečná.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.