Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z jemné smetany připravit měkké marokánkové hromádky

Jak z jemné smetany připravit měkké marokánkové hromádky

Jednoduché, během chvíle upečené, a tudíž i na poslední chvíli před Vánoci zvládnutelné – smetanově jemné marokánkové hromádky. Jejich smetanově jemný základ spolu s ořechy a kandovaným ovocem vytvoří harmonii plnou sladkých chutí a smetanově jemných vůní.

Co je potřeba

Na marokánkové těsto:

  • 200 ml smetany na vaření (12%)
  • 50 g hladké mouky
  • 120 g hnědého cukru
  • ½ bal. vanilkového cukru
  • 120 g směsi vlašských a lískových ořechů
  • (v poměru dle vlastního uvážení)
  • 120 g směsi kandovaného ovoce a sušených brusinek (ideálně v poměru 100 g kandovaného ovoce a 20 g sušených brusinek)

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
1

K upečení těchto smetanově jemných marokánkových hromádek je jednoznačně nutný smetanový základ. Na ten jednoduše v hrnci za stálého míchání na středním ohni svařte smetanu na vaření s moukou a oběma cukry, a to do husté směsi konzistenčně podobné kaši.

Jakmile začne základ v hrnci probublávat, míchání zrychlete, aby se směs nepřipálila a nevytvořily se v ní hrudky.

příprava smetanově jemného základu
2

Po získání kašovitého základu hrnec sejměte z ohně a přidejte do něj nahrubo nasekané ořechy se směsí kandovaného ovoce a brusinek. Poté vše jednoduše, ale důkladně promíchejte.

doplnění smetanově jemného základu kandovaným ovoce a ořechy
3

Kávovou lžičkou následně ze smetanově jemného marokánkového těsta oddělujte kousky, které v podobě malých hromádek přenášejte na plech s pečicím papírem, přičemž jedné hromádce odpovídá přibližně jedna kávová lžička.

Během chvíle tak máte připravený plech plný marokánkových hromádek, který jen jednoduše vložte do předehřáté trouby na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) a hromádky pečte přibližně 20 minut do lehkého zezlátnutí okrajů.

vytvoření a přenášení marokánkových hromádek na plech
4

V průběhu pečení rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu na vaření s máslem.

rozpuštění čokolády
5

Upečené marokánkové hromádky nechejte pár minut zchladnout a poté je jednoduše tenkým pramínkem čokolády ozdobně polévejte.

ozdobení marokánkových hromádek čokoládou

Tipy

  • Smetanově jemný základ těchto marokánkových hromádek můžete doplnit i jiným sušeným ovocem, stejně jako jinými ořechy, a to v poměru dle vaší libosti. Sladší variaci například získáte směsí kandovaného ovoce a rozinek a zajímavý tón hromádkám dodají i nesolené arašídy.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.