Přejít k hlavnímu obsahu

Jak odstranit zadřenou třísku

30. Březen 2024
Jak odstranit zadřenou třísku

Tak tohle známe všichni hlavně z dětství – zadřená tříska. Vybaví se nám ten nepříjemný až stresující pocit, když se nám rodiče pokoušeli s jehlou v ruce vylovit zadřenou třísku z kůže, kdy ostrá špička jehly byla mnohem horší, než samotná tříska v ruce. Bohužel nikdo zatím nevymyslel nic lepšího a sterilizovaná jehla nebo pinzeta se k odstranění třísky používá dodnes. Přesto si můžeme s pomocí našich triků vyzkoušet, jestli metoda vyproštění třísky bude méně bolestivá.

Co je potřeba

  • dezinfekce
  • voda
  • mýdlo
  • náplast
  • soda bikarbona
  • jehla
  • lepicí páska
  • kostka ledu
1

V čem je problém? Pod kůži se může zapíchnout cokoliv ostrého. Štěpinka skla, kovu, tříska dřeva. To všechno může způsobit velkou bolest, zejména, jedná-li se o více citlivé místo, třeba pod nehtem. Když tyto cizí předměty, i když nepatrné, neodstraníme, kromě stáletrvající bolesti hrozí ještě riziko infekce.

2

Nechte třísku nabobtnat Zadřenou dřevěnou třísku můžeme z kůže vymáčknout, pokud ji necháme nabobtnat. Místo, kde je tříska zabodnutá nechte na 15 minut ponořené v horké vodě, do které přidáte 1 polévkovou lžíci sody bikarbony. To opakujte dvakrát denně. Malé třísky většinou při nabobtnání vylezou samy, pokud je tříska větší, může alespoň povystoupit, aby bylo možné ji zachytit pinzetou a vytáhnout.

3

Náplast na bradavice a na kuří oka Koupíte ji v lékárně. Zkuste kousek odstřihnout a přitisknout ji na místo s třískou. Náplast asi za 15 hodin vždy vyměňte. Okolní kůži chraňte vazelínou, ale pokud ucítíte bolest, zejména na konečcích prstů, s metodou přestaňte. Tříska může vyjít ven nebo se dostat blízko k povrchu, abyste ji mohli uchopit pinzetou.

4

Zkuste lepicí pásku Pokud z kůže vyčnívá alespoň sebemenší část třísky, zkuste ji vylovit ještě před použitím jehly nebo pinzety. Lepicí pásku položte přes třísku a jemně přitlačte, aby se tříska na ni chytila. Odtrhněte pásku, možná s sebou vezme i třísku. Tato metoda je obzvlášť účinná, pokud máte větší množství malých třísek, které nejsou uvízlé příliš hluboko.

5

Tohle bez jehly nepůjde Nejprve na deset sekund přiložte kostku ledu na místo, kde se tříska zadřela. Místo tím znecitliví a odstranění třísky nebolí. Jehlu sterilizujeme pomocí lihu nebo plamenem. Pak pomocí špičky jemně zdvihněte a přidržte kousek kůže překrývající třísku. Tu pak vytáhněte pomocí pinzety. Ujistěte se, že jste vytáhli celou třísku. Pokud v kůži zůstal nějaký kousek, musíte operaci zopakovat. Po úspěšném ukončení místo omyjte a překryjte náplastí.

6

Co dokáže špek Osvědčené triky starých časů stále fungují. Pokud si kuchař zarazil třísku do ruky, použil k tomu špek. Okolí kůže v oblasti zadřené třísky je potřeba zjemnit olejem, tukem nebo špekem a tříska snadněji vyklouzne. Zkuste třeba hrudku rozmačkaného banánu nebo změklého mýdla, sodu bikarbonu na kašičku, překryjte náplastí a nechte přes noc působit. Třísku tak vytáhnete bezbolestně.

Varování

Se zadřenou třískou si většinou poradíme sami. Jedině, pokud by byla zadřená velmi hluboko, pod nehtem nebo v obličeji, budete se muset svěřit do péče lékaře. Navštivte ho také v případě, že se místo podebere. K typickým příznakům infekce patří bolest, otok, zčervenání, nebo výtok hnisu.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí opalovací olej
Jak udělat domácí opalovací olej
Jak udělat domácí opalovací olej | rady a tipy. Nedůvěřujete chemickým látkám v opalovacích krémech? Hledáte přírodní a jednoduchý způsob jak se ochrá…
Jak vybírat léčivé byliny v létě
Jak vybírat léčivé byliny v létě
V červenci a srpnu je možno sbírat mnoho léčivých bylin, jejichž blahodárné účinky nám napomáhají při mnoha zdravotních nepříjemnostech. Bylinky nám m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.