Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept. Vláčné, táhlé, měkké a máslově jemné smetanové karamelky, jejichž výjimečnost v tomto případě tkví v přidané kávě, která elegantně vyváží až přílišnou sladkost klasických karamelek.

Co je potřeba

  • 300 ml kondenzovaného neslazeného mléka (10%)
  • 100 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 lžičky instantní kávy
1

Veškeré ingredience dejte do hrnce s nepřilnavým povrchem a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte po dobu 50–55 minut, přičemž by směs měla opravdu jen pomalu a lehce probublávat.

Zpočátku nemusíte míchat tak intenzivně, ovšem ke konci, kdy se suroviny dokonale propojí, hmota začne houstnout a získá krásně karamelovou barvu, míchání zrychlete.

K přípravě pevných, tvrdších karamelek, směs takto pozvolna vařte až dvě hodiny. Platí zde, že čím déle směs vaříte, tím budou výsledné karamelky tužší.

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept
2

Jakmile je směs táhlá a vláčná, hrnec odstavte a teplou směs ještě 3–5 minut metličkou svižně prošlehávejte. Tím ještě zhoustne.

V této fázi raději otestujte správnou hustotu tím, že trochu směsi kápnete na talířek a pokud během 3 minut zatuhne, je vše připraveno, ale pokud zůstane tekutá, vraťte hrnec na sporák a ještě chvíli za stálého míchání zahřívejte.

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept
3

Připravenou karamelovou hmotu urovnejte do formy vyložené pečicím papírem a nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Poté ji do druhého dne uložte do lednice.

Z vychlazené hmoty pak navlhčenou lžičkou odkrajujte nočky, které v namočených dlaních zlehka dotvořte do úhlednějšího tvaru. Pokud jste směs vařili déle s cílem mít karamelky tvrdší, směs pak krájejte ostrým navlhčeným nožem na obdélníčky.

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept

Tipy

  • Stejně dokonale jako káva vyváží sladkou chuť i zakomponované tmavé kakao. Ovšem někdy přijde k chuti i klasická sladká karamelka, tedy bez kávy či kakaa. V takovém případě je můžete provonět trochou skořice či jím dát vanilkový nádech přidáním zrníček z vanilkového lusku. 
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.