Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bůček asijských chutí a vůní | pikantní kořeněné maso

Jak připravit bůček asijských chutí a vůní | pikantní kořeněné maso. Recept na pikantní kořeněný bůček je zde! Návod na přípravu je inspirován asijskou kuchyní, ale věřte mi, oni Asiati moc dobře vědí, proč bůček tak často v kuchyni připravují. Kombinace voňavého koření a pikantního základu  se zázvorem a česnekem totiž vytvoří neuvěřitelně rafinovanou chuť. Ta je navíc vyladěna typickou asijskou tmavou omáčkou zahuštěnou kukuřičným škrobem, v tomto případě z medu a sójové omáčky. Dohromady se šťavnatým bůčkem je to jednoduše dokonalé.

Co je potřeba

  • 400 g vepřového bůčku bez kosti
  • 1 lžíce oleje

Směs koření:

  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice

Do základu:

  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka

Na omáčku:

  • 25 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • dle potřeby vývar z bůčku

 

 

 

1

Z bůčku seřízněte kůži, nakrájejte jej na kostky o velikosti sousta a vařte v osolené vodě doměkka, přibližně 30–40 minut.

2

Mezitím, co se bůček vaří, si připravte směs koření. Do misky nasypte badyán, nové koření, zázvor a skořici.

3

Rovněž si připravte i základ na pánev, zázvor najemno nastrouhejte, česnek nakrájejte na plátky a jarní cibulku nasekejte.

4

V misce vidličkou prošlehejte sójovou omáčku, med a kukuřičný škrob. Budete tak mít připravený i základ na omáčku.

5

Nyní již uvařený a měkký bůček z hrnce vyjměte a osušte. Vývar nevylévejte, budete ho potřebovat pro následné podlévání.

6

Na oleji pak bůček opečte ze všech stran. Po opečení jej vyjměte.

7

Ve výpeku orestujte připravený zázvor, česnek a jarní cibulku.

8

Přidejte směs koření a za stálého míchání nechejte minutku rozvonět.

9

Poté přilijte prošlehaný základ na omáčku.

10

Jakmile začne omáčka vláčnět a houstnout, přisypte do pánve opečené kostky bůčku a promíchejte.

11

Téměř okamžitě podlijte vývarem a za občasného promíchání pár minut prohřejte. Množství vývaru volte dle svého uvážení. Já mám k rýži raději více omáčky, ač bůček je šťavnatý a tolik omáčky by ani k rýži nebylo třeba, ale přidala jsem dvě velké sběračky. Výsledná omáčka měla i tak díky škrobu ideální konzistenci. V případě, že budete bůček podávat jen s pečivem, vývaru rozhodně tolik nepřidávejte.

Bůček na talíři posypte nasekanou jarní cibulkou či sezamem. Podávejte nejlépe s jasmínovou rýži, ovšem vychutnáte si ho i jen tak s pečivem.

A na závěr přináším dva tipy pro ty, kteří mají rádi ostřejší jídla. Pokud chcete pokrmu dodat grády, přidejte do omáčky nasekanou čerstvou čili papričku, nejlépe až v závěru vaření, ale zvýraznit můžete i přílohu, tedy pokud servírujete jasmínovou rýži. Do té můžete při vaření přidat plátky zázvoru (ideálně v poměru 2 hrnky rýže a 3 plátky zázvoru). Je to maličkost, která ale s chutí udělá divy.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit skládané řízky | recept
Skládané řízky | recept. Řízky – jednoduché jídlo, které zvládne připravit úplně každý. I tak zdánlivě obyčejný pokrm můžete ozvláštnit různými úprava…