Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí bylinkovou paštiku | recept

Jak připravit domácí bylinkovou paštiku | recept

Domácí bylinková paštika | recept. Pokud máte rádi paštiku, ale zároveň se obáváte složení té kupované, zkuste si připravit domácí. Postup, jak připravit domácí paštiku s bylinkami, naleznete na následujících řádcích. Recept se hodí i pro začátečníky, je totiž velmi rychlý a jednoduchý. Navíc můžete při výrobě domácí paštiky zužitkovat přebytky čerstvých i sušených bylinek.

Co je potřeba

  • 500 g kuřecích jater
  • 200 g másla + dalších 100 g na zalití (není nutné)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, muškátový oříšek 
  • 50 ml smetany
  • čerstvé i sušené bylinky
1

Jaké bylinky se hodí do paštiky?

Můžete použít třeba tymián, rozmarýn, bazalku, majoránku, saturejku, medvědí česnek, ale klidně i estragon, šalvěj či oregano. Paštiku skvěle ochutí také muškátový květ či oříšek, pepř, nové koření, mletá paprika, apod.

2

A jaký je postup?

Kuřecí játra očistíme a zbavíme zejména blanek a žilek. Poté je nakrájíme na kousky, cibuli pak na jemno a česnek na plátky.

3

Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme očištěná a pokrájená játra. Osmažíme je zprudka ze všech stran. Potom plamen stáhneme, k játrům přisypeme česnek a cibuli a vše ještě asi 3 minuty opečeme. Nakonec pánev odstavíme z plotny a játrovou směs zalijeme smetanou.

4

Ještě horká játra vložíme do mixéru, ochutíme je solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a sušenými bylinkami a důkladně je rozmixujeme.

5

Následně do játrové hmoty postupně zapracováváme zbylé máslo, které jsme předem nechali povolit.

6

Paštiku ihned nalijeme do čistých a suchých uzavíratelných skleniček. Do každé skleničky vložíme snítku nebo lístky čerstvých bylinek a vše zalijeme horkým máslem. Paštiku necháme vychladnout a ztuhnout. Ať Vám chutná!

Tipy

  • Do paštiky je možné přidat oříšky (např. pistácie či mandle), sušené brusinky apod. Pro zvýraznění chuti pak použijte trochu alkoholu, např. vína, brandy či koňaku (játra alkoholem zalijte a poduste je, dokud se alkohol neodpaří).
  • Místo kuřecích jater můžete zvolit játra krůtí. Bezmasá varianta se dá připravit např. z fazolí, tofu či šmakouna.
  • Paštiku lze po promixování propasírovat přes síto, zbavíte se tak kousků jater i cibule a česneku, paštika tedy bude jemnější.
  • Pokud paštiku chcete uchovat déle čerstvou, zavařte ji (na mírnou teplotu asi 2 hodiny).

 

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit kuře po sečuánsku | recept
Jak připravit kuře po sečuánsku | recept
Jak připravit kuře po sečuánsku | recept. Pokud si chcete připravit domácí „čínu“ bez glutamátu, vyzkoušejte náš recept na kuře po sečuánsku. Tento po…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.