Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit rychlou játrovou paštiku | recept na domácí játrovku

Jak připravit rychlou játrovou paštiku | recept na domácí játrovku. Rychlá svačina či rychlá večeře, obojí zajistí rychlá játrovka. Samozřejmě si ji můžete rychle koupit v obchodě, ale domácí je prostě domácí. Zvláště, když si domácí játrovku můžete připravit opravdu rychle a navíc velice snadno z pár základních surovin, kterým budou vládnout kuřecí játra.

Co je potřeba

  • 1 kg kuřecích jater
  • 3 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 75 g másla
  • 75 ml červeného vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžička tymiánu (či pár snítek čerstvého)
  • pepř – dle chuti
  • špetka muškátového oříšku
1

Kuřecí játra propláchněte studenou vodou, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Váha jater po očištění je cca 800 g, množství ostatních surovin ale dle čisté váhy jater neupravujte, klidně pracujte s uvedeným množstvím.

2

Najemno nakrájenou cibuli nechejte na másle změknout a jemně zhnědnout.

3

Přidejte játra a nasekaný česnek a ze všech stran neprudko orestujte, aby se játra zatáhla a pak přibližně 10 minut duste. Případnou vzniklou vlastní šťávu z jater nechejte odpařit.

4

Přidejte červené víno a nechejte odpařit.

5

Následně přidejte provensálské koření, sušený či čerstvý tymián, pepř a sůl. Soli se opravdu nebojte, paštika ji potřebuje. Vše společně na pánvi promíchejte a nechejte rozvonět.

6

Směs přemístěte do mixéru či jiné nádoby, ve které budete mixovat například tyčovým mixérem, přilijte smetanu pokojové teploty, dochuťte muškátovým oříškem, citronovou šťávou, případně solí a pepřem a rozmixujte na jemný krém.

7

Paštiku nechejte vychladnout, ještě hezky zatuhne a následně podávejte s oblíbeným pečivem, kyselou okurkou, výborná je i s rybízovou či brusinkovou zavařeninou.

Na závěr můžete do paštiky přidat i sušené brusinky, ty ji příjemně zpestří svou chutí. Chuťově zpestřit můžete paštiku i přidáním jiných bylinek, a to například výrazným rozmarýnem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si udělat domácí paštiku | recept
Domácí paštika | recept. Paštiky patří mezi oblíbené pomazánky a studené předkrmy. Jsou také vhodným doplňkem obložených studených mís. Připravují se…