Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si uvařit domácí mléčnou rýži | recept

Mléčná rýže je oblíbená pochoutka nejen dětí, ale i dospělých. Výborně se hodí na snídani nebo lehkou svačinu. Je možné si ji připravit v mnoha příchutích, podle toho, na co zrovna máte chuť. V chladničce může být mléčná rýže připravená v základní podobě do zásoby a každý si ji může dotvořit podle své momentální chuti. Doma vyrobená mléčná rýže je ještě chutnější a o dost levnější než výrobky prodávané v obchodech. Následující recept je na „obyčejnou“ vanilkovou rýži. Přidáním skořice, karamelu, kakaa, čerstvého nebo kompotovaného ovoce lze docílit pokaždé jiné chuti.

Co je potřeba

- 1 l mléka
- 250 g kulatozrnné rýže
- 80 g krystalového nebo krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- ovoce nebo čokoláda na ozdobu

1

Připravíme si suroviny. Potřebujeme 1 l mléka, nejchutnější dezert je z mléka plnotučného nebo smetany, ale polotučné mléko udělá stejnou službu. Odvážíme si čtvrt kila rýže. Rýže je nejlepší kulatozrnná, protože obsahuje mnoho škrobu, díky kterému skvěle absorbuje tekutinu a po uvaření je měkkoučká s lepivou konzistencí. Tuto rýži před použitím neproplachujeme. Dále potřebujeme cukr a vanilkový lusk. Vanilkový lusk se může nahradit sáčkem vanilkového cukru.

2

Vanilkový lusk překrojíme napůl a nožem vyškrábeme semínka. Lusk můžete rozstříhnout nůžkami, jde to lépe než nožem. Do hrnce dáme všechny suroviny včetně vyškrábaného vanilkového lusku. Při nízké teplotě vaříme asi 40 minut bez pokličky. Rýži občas zamícháme, aby se nepřipalovala.

3

Protože doba varu je poměrně dlouhá a mléko se rádo připaluje, volíme nádobu se silným dnem. Rýže se dobře vaří v litinových nádobách. Nemáme-li takovou nádobu, častěji mléko s rýží mícháme. Může se stát, že hustota mléčné rýže už odpovídá, ale rýžová zrnka jsou ještě tužší. Přidáme trochu mléka a pokračujeme ve vaření.

4

Zhruba po čtyřiceti minutách je rýže měkkoučká, nadýchaná a hustota je tak akorát. Pro zjemnění je možné přidat kousek másla, ale není to nutné. Hotovou rýži rozdělíme do misek, necháme vychladit a pak nazdobíme. Zdobit můžeme Pikaem, ovocem, skořicí, banánem. Z množství uvedeného v tomto receptu budete mít 4 porce dezertu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí CINI MINIS | recept
Domácí CINI MINIS | recept na sladké cereálie. Kdo má děti, jistě ví, jak milují sladké cereálie do mléka. Moje děti, nyní v tom pokračují i vnuci, je…
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…