Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit houbový prejt | recept bez masa

Jak připravit houbový prejt | recept bez masa

Jak připravit houbový prejt | recept bez masa. Pro přípravu houbového prejtu lze využít takřka jakékoliv houby, nicméně nejlépe si pochutnáte, pokud zvolíte směs různých druhů hub – jídlu tak dodáte různorodost chutí a textury. Použít můžete houby čerstvé, ale i mražené či sušené. Výsledný pokrm je chutnou alternativou klasického masového prejtu.

Co je potřeba

  • 600 g očištěných hub
  • 100 g ječných krup (v suchém stavu)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 starší housky
  • cca 150 ml mléka
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, pepř, kmín, majoránka podle potřeby
  • sádlo a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání formy
1

Nejprve si namočíme a posléze v osolené vodě uvaříme kroupy doměkka podle návodu na obalu – délka vaření záleží na druhu (velikosti) krup. V průběhu vaření je třeba kroupy hlídat a občas promíchat (případně i dolít vodu), aby se nepřipálily.

Jak připravit houbový prejt | recept bez masa
2

V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Následně přisypeme nadrobno nasekané houby a krátce je podusíme. U čerstvých hub bude nejspíše nutné přidat malé množství vody, mražené houby podlévat nemusíme. Tekutinu necháme odpařit a houby poté ochutíme solí a kmínem.

Jak připravit houbový prejt | recept bez masa
3

Housky nakrájíme na malé kostky, zalijeme je vlahým mlékem a necháme chvíli nasáknout.

 

Poté je smícháme s osmaženou cibulí a houbami, uvařenými kroupami a vše dochutíme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.

Jak připravit houbový prejt | recept bez masa
4

Směs rozetřeme do formy, kterou jsme si předem vymazali sádlem a poprášili kukuřičnou strouhankou.

 

Prejt pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Houbový prejt podáváme s vařenými brambory a kysaným zelím. Chutná však dobře i zastudena s čerstvým pečivem.

Jak připravit houbový prejt | recept bez masa

Tipy

Pokud chcete pro přípravu prejtu použít houby v sušeném stavu, je nutné je den předem namočit – nejlépe do mléka. Potom je scedíme, nakrájíme na malé kousky a dále postupujeme jako u čerstvých hub.

 

Místo sádla lze použít rostlinný olej či ghí – pak bude pokrm vhodný i pro vegetariány.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a maj…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.