Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kohouta na víně?

Dušený kohout v bohaté máslové omáčce z červeného vína – ano, mluvíme o klasickém „coq au vin“! Tento tradiční francouzský guláš je překvapivě jednoduchý, a přitom neskutečně chutný.

Coq au vin je pokrm z kousků kohoutího masa dušených v omáčce z červeného vína, rajčat, hub a křupavé pancetty. Ačkoli dnes lidé často používají kuře, my zůstáváme věrní originálu – kohoutovi. Pokud seženete kohouta, doporučujeme ho rozporcovat a použít především tmavé maso (stehna a paličky), které zůstává při delším vaření krásně šťavnaté.

Co je potřeba

  • 4 paličky kohoutího masa (s kostí)

  • 4 stehna kohoutího masa (s kostí)

  • ½ lžičky mletého černého pepře + na dochucení

  • ¼ lžičky soli + na dochucení

  • 113 g pancetty nebo slaniny (nakrájené na kostičky)

  • 3 střední mrkve (nakrájené na kolečka)

  • 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)

  • 4 stroužky česneku (nasekané)

  • 2 lžíce rajského protlaku

  • 3 hrnky červeného vína (ideálně Pinot Noir nebo podobné suché)

  • 2 hrnky kuřecího vývaru (může být i kohoutí, pokud máte)

  • 8 snítek čerstvého tymiánu

  • 1 bobkový list

  • 5 lžic nesoleného másla (pokojová teplota)

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 2 hrnky oloupané perlové cibulky (mražené nebo čerstvé)

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 225 g žampionů (nakrájených na čtvrtky)

Postup

  1. Kousky kohoutího masa osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete.

  2. Ve velkém litinovém hrnci opečte pancettu do křupava, vyjměte a nechte okapat. Tuk ponechte v hrnci.

  3. Kohoutí maso vložte do hrnce kůží dolů a opékejte dohněda, asi 8 minut. Poté maso vyjměte.

  4. Do výpeku přidejte mrkev a cibuli, vařte 5 minut. Přidejte česnek a rajský protlak, opékejte ještě 3 minuty.

  5. Hrnec deglazujte červeným vínem a seškrábněte přichycené kousky ze dna. Přilijte vývar, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Vraťte kohoutí maso zpět. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu a přiklopte.

  6. Duste 30–40 minut, dokud kohout není zcela uvařený (vnitřní teplota min. 74 °C).

  7. Maso znovu vyjměte. Omáčku vařte bez pokličky na středním ohni, až se zredukuje o třetinu (cca 15 minut).

  8. Mezitím si připravte beurre manié – máslo smíchané s moukou – a vmíchejte do omáčky. Vařte 5 minut, dokud nezhoustne.

  9. Přidejte perlové cibulky a vraťte maso zpět do hrnce. Duste na mírném ohni, dokud se maso neprohřeje.

  10. Mezitím na pánvi osmahněte žampiony na olivovém oleji s trochou másla. Přidejte je spolu s opečenou pancettou navrch hotového jídla.

Tipy

  • Pokud nemáte kohouta, použijte jiné tmavé drůbeží maso – například slepici nebo staršího kohouta z farmy.

  • Jídlo chutná ještě lépe druhý den, chutě se krásně propojí.

  • Podávejte s bramborovou kaší, nudlemi, rýží nebo jen s čerstvým kváskovým chlebem.

Skladování

  • V lednici: až 5 dní.

  • V mrazáku: až 3 měsíce. Rozmrazte přes noc v lednici.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.