Jak připravit kohouta na víně?
Dušený kohout v bohaté máslové omáčce z červeného vína – ano, mluvíme o klasickém „coq au vin“! Tento tradiční francouzský guláš je překvapivě jednoduchý, a přitom neskutečně chutný.
Coq au vin je pokrm z kousků kohoutího masa dušených v omáčce z červeného vína, rajčat, hub a křupavé pancetty. Ačkoli dnes lidé často používají kuře, my zůstáváme věrní originálu – kohoutovi. Pokud seženete kohouta, doporučujeme ho rozporcovat a použít především tmavé maso (stehna a paličky), které zůstává při delším vaření krásně šťavnaté.
Co je potřeba
4 paličky kohoutího masa (s kostí)
4 stehna kohoutího masa (s kostí)
½ lžičky mletého černého pepře + na dochucení
¼ lžičky soli + na dochucení
113 g pancetty nebo slaniny (nakrájené na kostičky)
3 střední mrkve (nakrájené na kolečka)
1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
4 stroužky česneku (nasekané)
2 lžíce rajského protlaku
3 hrnky červeného vína (ideálně Pinot Noir nebo podobné suché)
2 hrnky kuřecího vývaru (může být i kohoutí, pokud máte)
8 snítek čerstvého tymiánu
1 bobkový list
5 lžic nesoleného másla (pokojová teplota)
3 lžíce hladké mouky
2 hrnky oloupané perlové cibulky (mražené nebo čerstvé)
1 lžíce olivového oleje
225 g žampionů (nakrájených na čtvrtky)
Postup
Kousky kohoutího masa osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete.
Ve velkém litinovém hrnci opečte pancettu do křupava, vyjměte a nechte okapat. Tuk ponechte v hrnci.
Kohoutí maso vložte do hrnce kůží dolů a opékejte dohněda, asi 8 minut. Poté maso vyjměte.
Do výpeku přidejte mrkev a cibuli, vařte 5 minut. Přidejte česnek a rajský protlak, opékejte ještě 3 minuty.
Hrnec deglazujte červeným vínem a seškrábněte přichycené kousky ze dna. Přilijte vývar, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Vraťte kohoutí maso zpět. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu a přiklopte.
Duste 30–40 minut, dokud kohout není zcela uvařený (vnitřní teplota min. 74 °C).
Maso znovu vyjměte. Omáčku vařte bez pokličky na středním ohni, až se zredukuje o třetinu (cca 15 minut).
Mezitím si připravte beurre manié – máslo smíchané s moukou – a vmíchejte do omáčky. Vařte 5 minut, dokud nezhoustne.
Přidejte perlové cibulky a vraťte maso zpět do hrnce. Duste na mírném ohni, dokud se maso neprohřeje.
Mezitím na pánvi osmahněte žampiony na olivovém oleji s trochou másla. Přidejte je spolu s opečenou pancettou navrch hotového jídla.
Tipy
Pokud nemáte kohouta, použijte jiné tmavé drůbeží maso – například slepici nebo staršího kohouta z farmy.
Jídlo chutná ještě lépe druhý den, chutě se krásně propojí.
Podávejte s bramborovou kaší, nudlemi, rýží nebo jen s čerstvým kváskovým chlebem.
Skladování
V lednici: až 5 dní.
V mrazáku: až 3 měsíce. Rozmrazte přes noc v lednici.
Diskuze k článku