Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bezlepkový staročeský moučník | recept

Bezlepkový staročeský moučník | recept. Tento moučník neobsahuje mouku, je proto vhodný pro nemocné celiakií nebo osoby nesnášející lepek. Příprava je velmi snadná a rychlá, výsledkem je vláčný, šťavnatý řez s dlouhou trvanlivostí. V chladničce vydrží týden. S těstem si můžete „hrát‘, jednou ho rozetřít na plech, podruhé upéci ve formě na koláč nebo srnčí hřbet. Konečná úprava také záleží na vaší chuti, stačí ho potřít čokoládou nebo ozdobit šlehačkou, polít uvařeným pudinkem... Možností je spousta, ale chutná i jen tak.

Co je potřeba

- 500 g měkkého tvarohu v kostce - 180–200 g krupicového cukru - 4 celá vejce - 250 g vařených brambor - 100 g másla nebo Hery - vanilka nebo vanilkový cukr - rozinky podle uvážení

1

V misce utřeme změklý tuk s cukrem. Je to poměrně velké množství cukru vzhledem k tuku, jde to ztuha a nebude to utřené do pěny. Pro naše účely to ale stačí. Když se nám spojí tuk s cukrem, přidáme žloutky ze čtyř vajec a vanilku nebo vanilkový cukr. Ušleháme vše dohromady.

2

Do ušlehané směsi tuku, cukru a žloutků přidáme jemně rozstrouhané vařené brambory, tvaroh a rozinky podle uvážení. Rozinky můžete vynechat nebo je nahradit jinými druhy sušeného ovoce, pokrájeného na kousky. Všechny suroviny v misce pořádně promícháme, vznikne polotuhá hmota s rovnoměrně rozloženými rozinkami.

3

Z odložených bílků ušleháme sníh. Aby byl sníh dostatečně pevný, přidejte zrnko soli nebo kapku citronové šťávy. Pevný sníh nevypadne z nádoby, když ji otočíte dnem vzhůru. Ušlehaný sníh vmíchejte do těsta. Lehce vařečkou těsto a sníh překládejte, nemíchejte, sníh by mohl „klesnout‘.

4

V dalším kroku do vymazaného a vysypaného pekáče s vyšším okrajem naneste pomocí stěrky připravené těsto. Pekáč vymažte tuhým tukem, nevymazávejte jej olejem. K vysypání pekáče použijte kokosovou moučku, strouhané ořechy nebo sojovou mouku.

5

Koláč se peče v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 25 minut. Upečený moučník se začne odtrhávat od okrajů pekáče. Po vychladnutí nazdobíme. Dobrou chuť!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články