Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit paštiku z kuřecích jater s vínem | top recept

Jak připravit paštiku z kuřecích jater s vínem | top recept

Prvotřídní gurmánská specialita v podobě této nevšední vinným želé přelité domácí paštiky, jejíž nezbytnou součástí jsou jemná na červeném víně podušená a tymiánem provoněná kuřecí játra, je pak v dozvuku šťavnatého želé lahodnou a příjemně odlehčenou paštikou.

Co je potřeba

  • 800 g očištěných kuřecích jater
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 200 g másla
  • sůl a pepř dle chuti

Na želé vrstvu z červeného vína:

  • 150 ml suchého červeného vína
  • 4 plátky želatiny
1

Jak postupovat při výrobě játrové paštiky

Ve větší pánvi s širším dnem rozpusťte 50 g másla a dozlatova na něm orestujte nadrobno nasekané cibule s prolisovanými stroužky česneku.

rozpuštění másla na pánvi k orestování cibule a česneku
2

Přidejte na drobné kousky nakrájená kuřecí játra a zprudka je za stálého míchání opečte. Prudkým opečením se játra rychle zatáhnou, zůstanou uvnitř luxusně šťavnatá a paštika bude mít tu nejlepší možnou chuť.

přidání nakrájených kuřecích jater ke zlatavé cibuli
3

Poté játra osolte, opepřete, provoňte tymiánem a podlijte červeným vínem. Takto je na mírném ohni přibližně 10 minut duste. Během té doby se víno odpaří a játra by měla být měkká. Pokud tomu tak není, pokračujte v dušení. 

okořenění a podlití opečených jater červeným vínem
4

Jakmile jsou játra měkká, celý obsah pánve přesuňte do mixéru či nádoby vhodné k mixování, ke směsi přidejte 150 g másla pokojové teploty, stejné teploty i smetanu ke šlehání a společně vše dohladka rozmixujte

rozmixování játrového základu s máslem a smetanou
5

Hotovou domácí paštiku rozdělte do čistých skleniček a prozatím odložte stranou.

naplnění skleniček paštikou
6

Jaký je postup přípravy vinného želé?

Do rendlíku nyní nalijte červené víno na želé a vložte do něj plátky želatiny. Takto je nechejte 10 minut namočené, čímž želatinové plátky změknou a nabobtnají.

Poté vinnou směs pomalu a za stálého míchání zahřívejte, a to až do úplného rozpuštění želatiny. Směs při tom ale nesmí vařit.

V případě, že raději pracujte s práškovou želatinou, připravte vinné želé z ní.

rozpuštění a nabobtnání želatiny v červeném víně
7

Konečná úprava paštiky

Teplé vinné želé nakonec v tenké vrstvě rozlijte do skleniček na povrch urovnané paštiky a v pokojové teplotě nechejte zchladnout, teprve pak přesuňte do lednice, kde želé na paštice dokonale zatuhne.

přelití paštiky vinným želé
8

K čemu se domácí paštika hodí?

Vinnou paštiku s červeným vínem podle našeho receptu vychutnáte nejlépe s čerstvým pečivem. Výborně se hodí i jako „jedlý dárek“ pro někoho, komu chcete udělat radost luxusní domácí pochoutkou.

Zaujalo vás vinné želé? Pak by si vaši pozornost určitě zasloužil tento top recept od stejné autorky.

Tipy

  • Patřičnou výraznost a šťavnatost této játrové paštiky s vínem podpoříte přidáním hrsti sušených brusinek, které jsou se svěžím želé v dokonalé harmonii.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.