Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept. Tyto božsky křehké sušenky obohacené o hořko-sladkou melasu jsou nesmírně voňavým, kouzelně zlatavým a lahodně sladkým křupáním k silné černé kávě. Výrazně karamelový akcent samotné melasy, navíc ještě umocněný třtinovým cukrem, je totiž v souznění s aromatickým hřejivým kořením opravdu dechberoucím spojením, které nenápadnou sušenku přemění ve skvost.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete přibližně 100 ks středních sušenek

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ¾ hrnku másla (odpovídá 170 g)
  • 1 vajíčko
  • ¼ hrnku třtinové melasy
  • + ¾ hrnku třtinového cukru na obalení před pečením
1

V míse spolu smíchejte mouku, jedlou sodu a veškeré voňavé koření.

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept
2

Změklé máslo s cukrem vyšlehejte elektrickými metlami na nejvyšší otáčky do bělavé a vzdušné pěny.

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept
3

Přidejte vajíčko s melasou a opět při nejvyšších otáčkách prošlehejte.

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept
4

Máslovou směs pak postupně zapracujte do sypkých surovin v míse a vymíchejte výrazně měkké těsto.

Ač se těsto v této fázi konzistenčně nezdá dobře tvarovatelné, po následném obalení v cukru s ním jde v dlaních krásně pracovat a nelepí se.

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept
5

Kávovou lžičkou pak z těsta odebírejte malé nočky, které obalte ve třtinovém cukru a dotvořte v dlaních do menších kuliček. Ty pak ve větších rozestupech skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Z kuliček se během pečení stane placatá sušenka, a tudíž kolem sebe potřebuje více místa.

Takto připravený plech vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 12–14 minut, dokud sušence jen lehce nezpevní okraje. Po vytažení z trouby je nechejte na plechu cca 2 minuty dojít a poté sejměte.

Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept
Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept

Tipy

  • Do směsi koření lze po špetce přidat i další voňavé druhy, jako například mletý badyán, nového koření, dokonce i kardamom.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.