Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct makový koláč s pomerančovou kůrou

29. Říjen 2020

Jak upéct makový koláč s pomerančovou kůrou | recept. Kombinace máku a ovoce je velice známá. Především kombinace se švestkami. Poměrně netradiční spojení s pomeranči je velice zajímavé a rozhodně stojí za vyzkoušení! Pomerančová kůra zajistí neodolatelnou vůni a pomerančová šťáva, která je jak v samotném těstě, tak i v sirupu, pak neodolatelnou chuť a vláčnost.

Co je potřeba

Uvedené množství je do dortové formy.

Těsto:

  • kůra z pomerančů – ze dvou pomerančů
  • 75 g mletého máku
  • 250 ml pomerančové šťávy
  • 200 g hladké mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 3 g kukuřičného škrobu
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 1 vajíčko

Sirup:

  • 400 ml vody
  • 25 g cukru krupice
  • 100 ml pomerančové šťávy
1

V míse promíchejte mletý mák, pomerančovou kůru nakrájenou nadrobno, pomerančovou šťávu a nechejte nasáknout. Pak přidejte vajíčko, olej, moučkový cukr, škrob, prášek do pečiva a mouku. Řádně promíchejte.

2

Těsto vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte cca 45 minut na 170 °C.

3

Než se koláč upeče, připravte si sirup. Na ten smíchejte potřebné přísady a svařte.

4

Ihned po vytažení koláče z trouby, ho ještě horký polijte sirupem a nechejte vychladnout.

Horký koláč hodně saje. Doporučuji tedy sirupu udělat více. Navíc se jím koláči dodává na vláčnosti (není pak „vysušený“).

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct drobenkový makový koláč
Makový koláč z drobenky je z kategorie receptů pro začátečníky. Zvládne jej upéct naprosto každý, včetně starších dětí. Mezi dvěma vrstvami křupavé dr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.