Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečenou krůtu se zeleninovou přílohou | recept

Jak připravit pečenou krůtu se zeleninovou přílohou | recept. Dnešní recept je volně inspirovaný britskou kuchyní. Angličané připravují krocana na sváteční vánoční oběd. Jídlo mně přijde natolik zajímavé, že je škoda tento pokrm podávat jen  jednou v roce a jenom z krůty. Stejně dobře chutná i s jinou drůbeží, kachnou, husou i kuřetem.

Co je potřeba

  • krůta nebo jiná drůbež
  • pepř
  • sůl
  • tymián
  • 1 česnek
  • 1 cibuli
  • 1 citron
  • kousek másla
  • kmín (není nutný, v originále se nepřidává)
1

Drůbež omyjte, osušte a zevnitř i zvenku osolte a opepřete. Do břišní dutiny dejte česnek, rozkrojený citron, hrst tymiánu a rozpůlenou cibuli. Rozpusťte máslo, vymačkejte k němu citron, přidejte strouhanou kůru z celého plodu a trochu tymiánu. Promíchejte a směsí potřete celý povrch. Vložte do trouby a upečte běžným způsobem. Podle potřeby podlévejte (většinou to není nutné, tuk, který se vypeče stačí).

2

Růžičkovou kapustu očistěte a předvařte 5 minut, poté propláchněte studenou vodou, abyste přerušili var. Do suché studené pánve vložte drobné kostičky anglické slaniny a nechte vyškvařit tuk. Stále míchejte, aby se nepřipálila. Když je křupavá, přidejte předvařené kapustičky a prohřejte. Nesmíte ji rozvařit, musí zůstat na skus.

3

U slaniny a kapustiček záměrně neuvádím přesné množství, to je zcela na vaší volbě. Kapustičky jsou trochu nahořklé, ale to je normální. Takto jednoduše připravená kapusta patří mezi naše oblíbené přílohy. Pokud ji nemáte rádi, zvolte jinou zeleninu, glazovaná medová mrkev je také skvělou volbou.

4

https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-tradicni-anglickou-chlebovou-omacku-recept.html

Odkaz vás zavede na článek, kde je podrobně popsán postup na omáčku, kterou budete podávat s pečenou krůtou.

5

Pokrm doplňte šťouchanými brambory, ty připravíte následujícím způsobem. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě. Uvařené rozmačkejte šťouchadlem na brambory, zalijte horkým mlékem, přidejte kousek másla a vmíchejte dozlatova usmaženou cibulku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.