Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit tofu s omáčkou Teriyaki | recept asijské kuchyně

Jak připravit tofu s omáčkou Teriyaki | recept asijské kuchyně. Výčet  surovin uvedených v receptech asijské kuchyně mě pokaždé dostane. Tolik protichůdných chutí a vůní, u kterých je k neuvěření, že spolu mohou fungovat.  A ono to opravdu funguje!  Pokud spojíte chuť a vůni koření ještě navíc s tofu, tolik typickým právě pro asijskou kuchyni, je výsledek přímo famózní.

Co je potřeba

  • 200 g tofu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje (lépe sezamového)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce Mirinu (sladké japonské rýžové víno)
  • 1 lžíce medu
  • 50 ml vody
  • 2 jarní cibulky
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžíce sezamových semínek

 kuskus či jasmínová rýže jako příloha

1

Tofu nakrájejte na větší kostky a v misce promíchejte s 1 lžičkou kukuřičného škrobu. Je důležité, aby každý kousek tofu byl v tenké vrstvě škrobu obalený. Tofu můžete použít jakékoliv dle svého uvážení. Klasické, lahůdkové, s  bazalkou - každé je v pokrmu výborné.

2

V pánvi rozpalte slunečnicový olej a obalené tofu na něm zprudka osmažte ze všech stran dozlatova. Už nyní Váš byt provoní typická asijská vůně.

3

Mezitím, co se tofu opéká v misce, prošlehejte olivový či sezamový olej, sójovou omáčku, víno Mirin a med.

4

Jakmile je tofu hotové, přesuňte ho z pánve na talíř.  Na rozpálené pánvi asi půl minuty restujte jemně strouhaný  zázvor, aby se řádně uvolnilo jeho aroma.

5

Osmahlý zázvor zalijte předem připravenou zálivkou z oleje, sójové omáčky, Mirinu a medu. Minutu prohřívejte.

6

Následně vmíchejte zbylou lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného s 50 ml vody a rychle míchejte.

7

Téměř ihned vložte zpět do pánve osmahnuté tofu a míchejte do zhoustnutí omáčky. To nastane poměrně rychle. Pokud se Vám zdá výsledná omáčka až příliš tuhá a lepivá, neváhejte a přidejte odpovídající množství vody, která omáčku naředí.

8

Nakonec do pánve přidejte drobně nakrájenou jarní cibulku, petržel, sezamová semínka a už jen  prohřejte a promíchejte.

9

A je hotovo! Byt kompletně provoněný a chuťové buňky natěšené. Směs tedy rychle přemístěte na talíř a podávejte s jasmínovou rýží (výborný je  i kuskus). Ozdobte čerstvou petrželkousezamem.  Barevné i chuťové zpestření je posyp sekanou chilli papričkou.

  • Kvůli jedné lžíce Mirinu v tomto receptu jej nemusíte nutně kupovat. Bohatě si vystačíte s klasickým sladkým bílým vínem.  
  • Tuto asijskou dobrotu podávejte ihned, dokud je tofu křupavé. Čím déle ho necháte stát, tím bude gumovější.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.