Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit trnkový a ostružinový gin | recepty

Oba recepty jsou původem z Anglie. Trnkový gin je oblíbeným pitím zimních večerů. Je lahodný, vyniká jemnou chutí a nádhernou rubínovou barvou. Trnky se musejí v alkoholu macerovat nejméně tři měsíce, proto chcete-li mít netradiční vánoční dárek pro přátele, je nejvyšší čas vyrazit do přírody na sběr modrých plodů. Druhý recept na ostružinový gin je obdobou prvního, místo trnek použijeme ostružiny a k rozležení stačí jen jeden měsíc. Nápoj má výraznou vůni a chuť ostružin. Ostružiny v lesích ještě jsou a je jich dost, takže ten, kdo má rád netradiční nápoj a chuť experimentovat, s chutí do lesa!

Co je potřeba

Trnkový gin

  • 500 g trnek
  • 450 g krystalového cukru
  • 750 ml ginu
  • malá hrst neloupaných mandlí (lze vynechat)

Ostružinový gin

  • 900 g ostružin
  • 450 g krystalového cukru
  • 400 ml ginu
1

Recept na trnkový gin

V prvním kroku trnky důkladně očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Trnky na výrobu likéru by měly být přešlé mrazem. Pomůžeme si tím, že je na 48 hodin dáme do mrazničky.

2

Trnky necháme rozmrznout, lehce je podrtíme, abychom narušili slupku a promícháme s cukrem. Přidáme mandle, gin. Vše promícháme a nalijeme do vhodné nádoby, v níž likér necháme nejméně tři měsíce zrát. Láhev uskladníme na tmavé místo a občas protřepáním promícháme obsah.

3

Po uplynutí tříměsíční doby obsah láhve přecedíme. Trnky a mandle nevyhazujeme, použít se dají do různých pohárů. Likér plníme do dekorativních lahví. Podáváme jej vychlazený. Až na Vánoce ochutnáte, uvidíte, že budete nadšeni a vyrazíte do přírody sesbírat trnky, co zbyly na keřích, abyste si udělali další várku, stejně jako já loni :)

4

Recept na ostružinový gin

Ostružinový gin se připravuje obdobným způsobem jako gin trnkový. Všechny plody důkladně očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou. Následně čisté ostružiny pomačkáme a smícháme je s krystalovým cukrem.

5

Ostružiny s cukrem v široké nádobě lehce zastříkneme vodou a na sporáku prohříváme alespoň 15 minut. Zahříváme je proto, aby se co nejvíce uvolnilo barvivo ze slupek ostružin. Nemusíme vařit, stačí nižší teplota.

6

Vychladlé ostružiny smícháme s lihovinou, dáme do skleněné lahve a postavíme na jeden měsíc na tmavé místo. Občas obsah láhve protřepeme. Po měsíci přefiltrujeme přes jemné síto, zbytek na sítu vyhodíme a likér naplníme do ozdobných lahví. Podává se vychlazený. Nechte si chutnat.

Trnky na nápoj i ostružiny trhejte z několika keřů. Plody na každém keři chutnají trochu jinak ─ vyzkoušejte.

Ostružiny i trnky mají nepříjemné trny, trhejte opatrně. Alkohol konzumujte umírněně :)

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Běla Horákova (neověřeno) | So, 06/25/2016 - 16:25

Vaše recepty se mi moc líbí. Děkuji

Ján Michalides (neověřeno) | Út, 11/17/2015 - 15:36

Prajem príjemný deň. Je to super stánka vynikajúce recepty veľa sa naučím a skúšam &vaše recepty.

Další zajímavé články

Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty. Konzervování v alkoholu údajně vynalezli v klášterech středověké Evropy. Ovoce můžeme nakládat do samotného a…