Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vyznat v těstovinách

Těstoviny jsou v kuchyni oblíbenou a hojně používanou surovinou. Jsou lehce stravitelné, dodají energii a při správném způsobu přípravy, tzn. nerozvařené, mají nízký glykemický index. Jsou vyráběny z pšenice, vajec a vody. Mohou být vaječné i bezvaječné, plněné i neplněné. Těstoviny se nemusejí vzdát ani nemocní celiakií, v prodeji jsou těstoviny z pohanky, kukuřice nebo rýže. Setkat se můžete i s barevnými či ochucenými těstovinami. Těstoviny se musejí vařit ve větším množství vody. Na 100 g suchých těstovin patří 1 l vody. Vodu před dosažením bodu varu osolíme, nebojme se, těstoviny přijmou soli tak akorát. Říká se, že voda má být slaná jako moře. Přidáme lžíci oleje, aby se těstoviny nelepily a během varu je několikrát promícháme. Hotové těstoviny se neproplachují, počítejte tedy s tím, že ještě dojdou a přizpůsobte tomu dobu varu. Představuji vám malý zlomek těstovin z nepřeberného množství druhů.

1

Špagety

Špagety jsou italským národním pokrmem. Jsou to dlouhé, hladké, plné těstoviny o průměru 2 mm. Podávají se jako hlavní jídlo s malým množstvím omáčky, jen na obalení špaget.
Zkuste jednoduchý recept. Uvařte špagety a promíchejte s omáčkou z rajčat. Na olivovém oleji osmahněte stroužek česneku pokrájený na plátky. Pozrůžovění přidejte plechovku rajčat a lžičku cukru na sražení kyselosti. Můžete přidat feferonku. Po odpaření vody vznikne hustá omáčka, osolte, přidejte pokrájenou bazalku a promíchejte s těstovinami.

2

Fleky

Fleky jsou těstoviny ve tvaru čtverečků. Jsou buď rovné nebo se zvlněnými okraji. Hodí se zejména na zapékání a lze z nich připravit slané i sladké pokrmy. Fleky se před zapékáním musejí uvařit ve vodě.
Zkuste si fleky zapéct s předem namočenými sušenými houbami, podušenými na česneku a zalitými rozšlehaným vejcem.

3

Penne

Penne (česky brka) jsou duté, rýhované a šikmo seříznuté trubičky. Jméno dostaly podle toho, že svým tvarem připomínají seříznutý brk. Tyto těstoviny se hodí k rajčatovým omáčkám, k zapékání, do těstovinových salátů, nebo jen s pestem. Výborné jsou zapečené s mletým masem.

4

Fusilli

Fusilli neboli vrtule mají tvar vývrtky. V jejich drážkách se dobře drží omáčka, jsou proto vhodné jako příloha k omáčkám. Jsou výborné i k přípravě těstovinových salátů, dresink je dobře obalí a salát se dobře dochucuje.

5

Gnocchi

Toto je název pro přílohu z bramborového těsta. Tyto těstoviny mají podobný tvar a odtud pramení jejich název. Těstovina je podobná lastuře, doře se s ní nabírá omáčka, proto ji používáme jako přílohu k řidším omáčkám.
Recept:cibulku pokrájíme a do sklovita osmažíme, přidáme 200 g mletého masa a při vysoké teplotě rychle osmahneme. Podlijeme 125 ml bílého vína a když se odpaří, přidáme konzervu rajčat, sůl, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Promícháme s uvařenými gnocchi, rozdělíme na talíře a posypeme strouhaným parmazánem.

6

Spirálky

Spirálky jsou tvarem podobné vrtulím, ale jsou štíhlejší a delší. Používají se stejně jako ony do salátů nebo jako příloha.
Zkuste uvařené těstoviny promíchat s tuňákem, pokrájeným pórkem, solí, pepřem, rajčaty, bazalkou a olivovým olejem.

7

Barevné těstoviny

Barevné těstoviny se barví špenátem, mrkví, kurkumou, červenou řepou. V prodeji jsou i ochucené houbami, bylinkami. Tyto těstoviny se hodí na saláty nebo podávání s pestem.

8

Farfalle

Farfalle, motýlci nebo mašličky se hodí k omáčkám, které obsahují malé až střední kusy masa nebo zeleniny. Hodí se jako zavářka do vývaru.

9

Kolínka

Kolínka jsou na povrchu rýhovaná, dutá a tvarem připomínají oblouk. Jsou to klasické přílohové těstoviny k omáčkám. Vyrábějí se v několika velikostech.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.