Jak udělat jablečnou přesnídávku | recept
Recept na jablečnou přesnídávku. Jablečnou přesnídávku mají rády děti, odrostlá mládež, ale i maminky, protože zásoba jablečné přesnídávky je malé terno. Jablečná přesnídávka je hned po ruce pro přípravu zdravých svačinek, ovocných dezertů, nepečených moučníků, a nebo třeba i pro přípravu mražených pochoutek nebo osvěžujících džusových nápojů. Jak udělat jablečnou přesnídávku v domácích podmínkách?
Co je potřeba
ovoce
cukr
kuchyňské vybavení a zařízení
Jablečná přesnídávka není nic jiné, než čisté pyré z jablíček, případně s přídavkem malého množství cukru. Lze ji připravovat i pro diabetiky, jestliže ji nebudeme sladit a nebo použijeme doporučené sladidlo. Jablečnou přesnídávku můžeme připravovat k okamžité spotřebě nebo ji můžeme zavařit do zásoby.
Jablko provází evropského člověka od prehistorických dob. Už v neolitických vykopávkách byly nalezeny pozůstatky planých jablek. Jablko je naším (českým) nejrozšířenějším a nejdůležitějším pěstovaným ovocem. Jablko je výtečným dezertním ovocem a v kuchyni má všestranné využití. Jen málokdy se vyskytuje alergie na jablka, a proto je jablečná přesnídávka jedním z prvních příkrmů, který mohou konzumovat už kojenci.
Před přípravou jablka přebereme a opláchneme, abychom je zbavili mechanických nečistot. Potom jablka překrájíme, čímž objevíme případné „červíky“ - larvičky obaleče jablečného. Červíka a jeho chodbičky vyřízneme. Říká se, červivé jablko značí, že nebylo chemicky ošetřeno. Jestliže červivý plod nezačal hnít, skutečně mu larva obaleče nemůže nijak uškodit. Vyřežeme jadřince. Jablka znovu opláchneme.
Jablečnou přesnídávku, kterou nespotřebujeme hned, nalijeme do čistých a vypařených zavařovacích sklenic a 25 minut sterilizujeme při 80 stupních. Nebo můžeme jablečnou přesnídávku zmrazit na oblíbenou mraženou jablečnou dřeň. Jablečnou přesnídávku podáváme samotnou, s piškotem, s jinými sušenkami, větším dětem třeba se sladkým rohlíkem (brioškou).
Diskuze k článku