Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct obrácený jablečný koláč | recept

05. Říjen 2019

Jak upéct obrácený jablečný koláč | recept. Možná se letos potýkáte s přebytkem jablek a nevíte, co si s nimi počít. Skvělým způsobem, jak pár jablek zužitkovat, může být příprava jablečného moučníku. Následující řádky Vám popíší postup, jak upéct zdravější obrácený jablečný koláč ze špaldové mouky. Tento dezert nejen skvěle chutná, ale také Vás jistě potěší svým originálním vzhledem a jednoduchým postupem.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky (obyčejné či celozrnné)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Na jablečnou náplň budeme potřebovat:

  • 2 hrnky jablek nakrájených na plátky (klidně i se slupkou, avšak samozřejmě bez jádřinců)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • Šťávu z půlky citronu
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • Mletou skořici

 

  • Máslo na vymazání formy a trocha špaldové mouky na posypání jablek
1

Koláčovou formu vymažeme máslem. Následně do ní vyrovnáme připravené plátky jablek, které jsme ihned po nakrájení promíchali s citronovou šťávou. Jablka posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Vše poprášíme hladkou špaldovou moukou a přelijeme rozehřátým máslem.

2

Vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme olej a mléko a vše krátce prošleháme. Nakonec přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetku soli. Těsto důkladně promícháme.

3

Hladkým těstem zalijeme jablka v koláčové formě. Koláč poté dáme péct do trouby vyhřáté asi na 180 °C na 30–45 minut. Po upečení nechte koláč chvíli odstát, poté jej přiklopte talířem a otočte jej.

4

Obrácený jablečný koláč můžete podávat teplý či studený dozdobený tvarohem, zmrzlinou nebo třeba zakysanou smetanou.

Koláč můžete ochutit také kardamomem či muškátovým oříškem (tím však posypte až hotový koláč, teplem ztrácí chuť a aroma).

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.