Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kuře na kari | recept

Jak udělat kuře na kari | recept

Nabízený recept na kuře na kari je určen především těm, které vařit moc nebaví, neumějí to, či vaření považují za ztrátu času. Naše kuře na kari nelze zkazit, na jeho přípravu stačí méně než 30 minut a chutná stejně báječně, ať ho uvaří elév, nešika či zkušená hospodyně. Dalším kladem jsou poměrně nízké surovinové nároky a značná „výtěžnost“. Ohlásila se parta známých na večeři? Za půl hodiny můžeme podávat kuře na kari s rýží.

Co je potřeba

  • Dva kuřecí prsní nebo stehenní řízky (celkem asi 350 gramů)
  • Dvě střední cibule (nebo jedna cibule a asi 15 cm pórku)
  • Dva paprikové lusky nebo dvě kapie
  • Dvě menší pevná rajčata
  • Kari koření (komerční směs běžně pod tímto názvem prodávaná)
  • Sůl, trocha chilli, olej
  • Zakysaná smetana
  • Rýže jako příloha (třeba i ve varných sáčcích)
1

Kuře na kari je v podstatě ragú – směs masa a zeleniny dušená ve vlastní šťávě, ochucená kari kořením. Naše kuře na kari připravíme z asi 350 gramů čistého kuřecího masa (dva prsní nebo dva stehenní řízky), dvou cibulí, dvou paprikových lusků, dvou menších rajčat, kousku květáku. Kořenit budeme kari kořením a mletým chilli, zalijeme jednou zakysanu smetanou.

2

Protože budeme ke kuřeti na kari podávat rýži, která potřebuje 20 minut, aby změkla, ze všeho nejdřív dáme na sporák dostatečně velký rendlík s vodou, ve kterém zcela jednoduše a podle návodu uvaříme sáčkovou rýži. Jeden sáček dá na dvě porce, podle toho zvolíme počet sáčků. Kuřecí maso nakrájíme na velmi drobné kousky. Do pánve nalijeme asi dva mililitry oleje, zahřejeme jej a nasypeme maso.

3

Zmírníme teplotu, kuře stále opékáme. Oloupeme, opláchneme a na měsíčky nakrájíme dvě cibule. Když je maso opečené (voní), osolíme je asi půl lžičkou soli, přidáme dvě lžičky kari koření. Zamícháme a hned nasypeme nakrájené cibule. Kdybychom dali kari hned, připálilo by se, ale protože cibule okamžitě ochladí maso a pustí šťávu, koření jen pěkně obalí maso i dílky cibule.

4

Kuře na kari přikryjeme poklicí a při mírné teplotě (elektrika na stupeň tři, plyn do polohy nejslabšího příkonu) společně dusíme. Mezitím dva paprikové lusky zbavíme stopky a jader, nakrájíme na kostičky. Jestliže máme na výběr, vybereme červené papriky, aby byl pokrm barevnější. Promícháme cibuli s masem, přisypeme papriku, znovu promícháme. Přikryjeme poklicí.

5

Dvě rajčata rozsekáme na drobné kousky. Kousek syrového květáku rozebereme na malinké růžičky, případně květák nasekáme na malé kousky. Rajčata a květák nasypeme ke směsi, promícháme a zase přikryjeme. Zelenina pustí dostatek vlastní šťávy, takže není třeba směs podlévat. Kdyby zelenina příliš houstla (třeba bychom zapomněli snížit teplotu), podlijeme troškou vody, ale jen nepatrně.

6

Po vložení rajčat a květáků dusíme kuře na kari asi tři minuty pod poklicí, pak poklici sundáme. Na špičku kulatého nože nabereme chilli koření a nasypeme do směsi. Zamícháme. Přilijeme zakysanou smetanu, zamícháme, ochutnáme. Možná bude třeba přidat trochu soli, teprve pak ochutnáme znovu a případně přidáme chilli. Málo slaný pokrm se někdy jeví i jako málo kořeněný. Dochucený pokrm prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.

7

Jestliže jsme pracovali ve vyrovnaném tempu podle popsaného pracovního postupu, bez žádných prostojů, trvala příprava kuřete na kari necelých 20 minut. Za tu dobu se i uvařila rýže. Kuře na kari s rýží můžeme podávat a sklízet slova uznání.

Tipy

  • Cibuli můžeme částečně nahradit pórkem.
  • Červené masité kapie jsou chutnější než papriky (ale papriky jsou běžněji k mání).
  • Květák lze vynechat, a nebo nahradit například několika rozčtvrcenými růžičkovými kapustičkami, hrstí fazolových lusků, kouskem cukety, žampiony...
  • Rýži je samozřejmě možno připravit i sofistikovanějším způsobem, ale recept je určen „nevařičům“.
  • Jako příloha se také dobře hodí těstoviny (třeba široké nudle, tarhoňa nebo těstovinová rýže).
  • Z uvedeného množství byly původně plánovány čtyři porce pro dospělé. Skutečnost na závěr: obsah pánve vydal na šest poctivých porcí.
Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.