Jak udělat kuře na paprice | recept
Kuře na paprice – Recept na kuře na paprice, který nabízíme, je prastarý, osvědčený – ale už na něj hospodyňky zapomněly. Kuře na paprice připravené podle námi „oprášeného“, zmodernizovaného a prakticky vyzkoušeného receptu má slavnostní charakter. Zkuste s námi krok za krokem připravit kuře na paprice – tentokrát trochu jinak. A předem upozorňujeme: Tohle kuře na paprice je opravdu „hrozně“ dobré!
Co je potřeba
- Suroviny uvedené v článku
- Kuchyňský náčinek lopatka (obracečka)
- Pečicí trouba nebo remoska
- Běžné kuchyňské vybavení
Ve starých recepturách se námi popisovaný pokrm označovaný jako kuře na paprice připravoval z kuřete rozsekaného na osminky, a tedy i s kostmi a kůžemi. Našim soudobým zvyklostem a chutím bude spíš vyhovovat, když kuře (nebo jeho části) před přípravou vykostíme. Na „naše“ kuře na paprice si připravíme kuřecí stehna – na každou porci jedno, hladkou mouku, mletou sladkou i pálivou papriku, mletý černý pepř, olej a sůl.
Kuřecí stehna opláchneme a vykostíme, viz celý návod Jak vykostit kuře. Z kuřete odstraníme kůži. Tím se nám vykostěné stehno rozpadne na dva plátky – z horní a spodní části. Ale to nevadí. Kosti a kůže dáme vařit, po přidání zeleniny vznikne chutná polévka. Jednu větší cibuli nakrájíme na drobné kostky, aby později byla rychle k dispozici.
Vraťme se zpět k receptu na kuře na paprice. Do misky nasypeme půl skleničky hladké mouky, rozmícháme v ní lžičku soli, dvě čajové lžičky sladké a půl čajové lžičky pálivé papriky (když vaříme pro děti, pálivou nedáváme) a dále čtvrt lžičky mletého černého pepře. Promícháme. V mouce plátky vykostěného kuřecího stehna důkladně obalíme (vtlačujeme je do mouky).
V kastrolu rozehřejeme olej a pomoučené plátky kuřete v něm zprudka po obou stranách opečeme. Plochou podběračkou (lopatkou) vyjmeme z oleje, odložíme na talíř. Do oleje rychle nasypeme připravenou nakrájenou cibuli. Několikrát rychle zamícháme, orestujeme. Zároveň hlídáme, abychom nepřepálili mouku s paprikou, které v tuku zbyly. Cibuli mírně podlijeme (asi půl deci vývaru, který se nám vaří z kostí a kůží).
Na cibuli rozložíme opečené plátky paprikového kuřete. Kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté jen na 150 stupňů. Dusíme asi 15 minut. Neobracíme. Pak plátky kuřecího masa pokapeme výpek a odkryté prudce zapečeme při 200 °C, aby byla vrchní strana kuřete na paprice lehce křupavá (asi pět minut). Plochou podběračkou plátky masa vyjmeme (aby se nerozpadly).
V kastrolu nám zbyl základ tvořený rozdušenou cibulí, paprikou a trochou mouky, která opadala z porcí masa. Můžeme s ním naložit různými způsoby:
- Buď ji jen rozředíme vývarem a dochutíme solí (paprikou, pepřem).
- Nebo do základu nasypeme mouku s kořením zbylou z obalování, zamícháme, vysmahnene na tuk a pak zředíme vývarem – dostaneme hustou načervenalou omáčku pro kuře na paprice.
- A nebo zasmahnutou mouku zředíme vývarem a smetanou – vznikne „klasická“ smetanová papriková omáčka (kuře na paprice se smetanou).
Další možná varianta receptu kuřete na paprice: Do základu přidáme ještě jednu velkou cibuli nakrájenou na klínky, dva na proužky nakrájené paprikové lusky a nakonec přidáme tři nebo čtyři na plátky nakrájená rajčata. Okořeníme solí a pepřem, chvíli dusíme pod pokličkou v puštěné šťávě, pak odkryjeme a tekutinu zredukujeme. Připravené „lečo“ přidáme vedle plátků masa.
Kuřecí maso rozložené na talíři uchováváme buď přikryté ve chladnoucí troubě, a nebo je před podáváním trochu přihřejeme v mikrovlnce (do šťávy je nevracíme, aby krusta nevlhla). Protože je kuře velmi měkké, manipulujeme s ním jenom za použití lopatky i při servírování na talíř. Šťávu nebo omáčku ke kuřeti na paprice podáváme buď zvlášť, a nebo jím maso pouze podlijeme – paprikový „obal“ musí být dominantní.
Takto upravené kuře na paprice výtečně chutná s opečenými bramborami, americkými bramborami nebo pomfrity. Dietnější jsou vařené brambory, dušená rýže nebo zapečené „pusinky“ z bramborové kaše. Vhodnou zeleninovou oblohou pokládanou na talíř jsou rajčata, okurky, papriky a cibulka. Z této zeleniny můžeme také připravit salát, který podáváme zvlášť.
Tipy
- Když máme malá kuřecí stehna a nevadí nám kosti, stačí jen stáhnout z kůže a rozseknout na paličku a spodní část.
- Kdo má rád kůži, může ji ponechat, v troubě dostatečně změkne (v původní receptuře se používá kuře i s kůží).
Diskuze k článku