Co je potřeba

250 ml mléka
50 g droždí
1 lžíce pískového cukru
1prášek do pečiva
60 g hladké mouky
100 ml oleje
2 vejce
1/4 lžičky soli
tuk na vymazání plechu
vejce na potření
náplně:
tvarohová
maková
povidlová
jablečná se skořicí
rozinky
mandle
drobenka

1

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.

2

Mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme kvásek, olej, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými vejci, sůl a vypracujeme těsto.

3

Necháme kynout.

4

Těsto rozdělíme na 6-9 dílů dle toho, jak velké budeme koláče dělat.

5

Z větší části je rukama vytvarujeme a přeneseme na tukem vymazaný plech.

6

Těsto prsty roztlačujeme směrem k okraji. Tím vytvarujeme zvýšené okraje, aby náplně nevytekly.

7

Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláč ozdobíme náplněmi, rozinkami a mandlemi a drobenkou.

8

Koláče vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut dokud se okraje nezbarví dozlatova.

Tipy

Drobenka
160 g hrubé mouky
80 g pískového cukru
100 g másla

Vše smícháme a dobře rukama promísíme.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
2.75
Average: 2.8 (8 votes)