Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat smetanovo-ovocné domácí nanuky | recept

Jak udělat smetanovo-ovocné domácí nanuky | recept. Udělejte si domácí nanuky nebo zmrzlinu s čerstvým ovocem podle některého našeho receptu. Postupně, podle toho jaké ovoce právě dozrálo, můžete zpracovat přebytky a mít v zásobě ledové osvěžení na horké letní dny. Nanuky a zmrzliny se dají dělat z jakéhokoli ovoce buď jednodruhové nebo mix druhů. Postup je vždy stejný.

Co je potřeba

  • 300 g dobře vyzrálého ovoce
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (250 g měkkého tvarohu ve vaničce)
  • sladidlo podle chuti (rýžový sirup, čekankový sirup nebo řepný cukr smíchaný s hroznovým cukrem) 
1

Ovoce rozmixujte na kaši. Podle chuti oslaďte některým z přírodních sirupů nebo řepným cukrem s podílem dextrozy (hroznový cukr) do 40 %. Jestliže osladíte směs sirupem či směsí řepného a hroznového cukru, výsledná zmrzlá směs nebude tak pevná jako v případě slazení pouze cukrem. Nanuky můžete vyrábět i s medem, ale lepší jsou sladidla bez výrazné chuti, které nechají vyniknout ovoce.

2

Do rozmixovaného ovoce zapracujte mascarpone nebo 250 g tvarohu ve vaničce.

3

Smetanu ke šlehání s minimálně 33% obsahem tuku vyšlehejte dotuha. Můžete použít i tučnější, já dávám 40%.

4

Šlehačku vmíchejte do připraveného základu a opatrně promíchejte. Můžete směs promíchat dokonale, aby měla jednotnou barvu, nebo jen ledabyle, čímž vytvoříte efektní melírování. Chcete-li nanuky s kousky celého ovoce, neváhejte ho přidat právě teď.

5

Směs naplňte do tvořítek na nanuky (krabiček) a nechte v mrazničce do druhého dne ztuhnout. Nanuky snadno z formy vyklepnete, ponoříte-li ho na několik vteřin do teplé vody.

Pro dospělé můžete do směsi přidat kapku alkoholu (meruňkovici, griotku, vodku), nanuk s ním také nebude tak tvrdý.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat brusinky | recepty
Jak zpracovat brusinky | recepty. Dnes se s vámi podělím o recepty na zpracování brusinek. Všechny recepty jsou mnohokrát odzkoušené a snadné. Brusink…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.