Co je potřeba

  • hladká mouka
  • voda, ocet, vajíčko
  • malé ostré nůžky, malý ostrý nožík, štětec
  • plech a pečicí trouba
1

Vizovické pečivo není k jídlu. A podle dochovaných dokumentů se ani v minulosti nepředpokládalo, že by se vizovické ozdobičky jedly. Tradice výroby ozdob pochází z okolí moravských Vizovic. Rozšířila se i do Čech, ale všude se ozdobičky z moučného těsta vyrábějí pod vizovickým přívlastkem.

2

Před započetím práce je dobré navštívit nějaké specializované webové stránky a seznámit se (a přiměřenou formou i děti) s historií vizovického pečiva. Mohly by to být třeba oficiální stránky města Vizovic. Bez alespoň minimální teoretické přípravy se nám dílo nezdaří – musíme vstřebat zejména vzory, bez nichž se neobejdeme. Osvědčilo se stáhnout si obrázky základních vzorů (stačí tři čtyři), vytisknout si je a mít je při práci na očích.

3

Základem vizovického pečiva je speciální vizovické těsto. Připravuje se ze 300 gramů hladké mouky, šesti lžic vody a tří lžic octa. Předpisy ale mohou být i jiné, přičemž poměr tekutin a mouky je přibližně stejný. V některých předpisech není ocet uveden, ale i bez něho se dosáhne dobrého výsledku.

4

Tekutinu vlijeme do mouky. Zapracujeme ji do mouky. Těsto se zpočátku drolí (v plátech), ale usilovným hnětením se spojí. Pak pracujeme oběma rukama, těsto celou vahou hněteme proti pracovní ploše a stále překládáme. Práce je to poměrně namáhavá, ale nelze ji nějak odbýt, protože na vypracování těsta velmi záleží.

5

Asi po půl hodině je vizovické těsto homogenní a hladké. Při kontrolním rozříznutí těsto na řezu mírně opaleskuje a má konzistenci třeba jako sýr eidam. Nejsou v něm cucky mouky ani vzduchové bubliny. Těsto vložíme do mikroténového sáčku a minimálně hodinu (optimálně přes noc) necháme v chladu odpočívat. (Do čeho se těsto balilo v 19. století, se nikde neuvádí.)

6

Jako pracovní nástroje používáme malý špičatý ostrý nožík a malé nůžky s ostrými špičkami (třeba ze soupravy na manikúru). Nožíkem řežeme proužky těsta (ze zploštělého válečku), nůžkami stříháme okraje květů, hvězdiček, nastřiháváme šupiny rybkám a podobně (podle vzorů). Vizovické pečivo se zásadně nevykrajuje z plochého plátu (jako třeba perníky nebo jiné cukroví).

7

Základním prvkem pro vytváření vánočních ozdob z vizovického těsta je tenký váleček, který jsme vyváleli dlaní na suché hladké podložce. Z válečku se kroutí kroužky, splétají copánky, stáčejí spirálky. Dalším prvek je kulička, která se mezi prsty zploští na placičku. Z ní se modelují a vystřihují lístečky, kvítka. Kousky těsta (konce kroužků, lístečky) se k sobě lepí pouhým navlhčením těsta. Stačí jen potřít kousek těsta navlhčeným prstem.

8

Vizovické ozdoby zdobíme jedině přírodninami, nejčastěji kořením: kuličky pepře, nového koření, zrnka kmínu, hřebíčky. Nezdobíme je korálky, barevným sypáním, třpytkami. U každé ozdobičky musíme počítat se způsobem zavěšení – u věnečků to je jasné, ale například rybkám musíme vytvořit očko z tenkého válečku těsta (propíchnutá dírka by se při pečení spojila).

9

Hotové ozdoby klademe na čistý, nepomaštěný suchý plech. Minimálně hodinu je necháme odležet. Pak ozdobičky opatrně (štětečkem) natřeme rozšlehaným vejcem. Dáme do trouby a při 50 stupních sušíme, dokud povrch ozdobiček nezačne být lesklý. Pak přidáme teplotu a při 120 až 150 stupních upečeme do zlatohnědé barvy. Ještě teplé opatrně ostrým nožem podebereme a odlepíme od plechu.

10

Vánoční ozdoby z vizovického těsta se hodí na stromeček „ustrojený v lidovém kabátku“. Ladí s ním další rustikální ozdobičky: zlacené ořechy a šišky, zdobené perníčky, maličká (rostlá!) jablíčka, lidové korálkové ozdoby, červené či kanafasové pentličky. Pod praporem dobrého vkusu a tradice nekombinujeme vizovické vánoční ozdoby s žádnými umělohmotnými napodobeninami přírodnin, s třpytkami a elektrickými blikadly.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.514285
Average: 4.5 (35 votes)