Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct banánovou bábovku | recept

Banánová bábovka | recept. Následující recept využijete, zbydou-li vám doma přezrálé hnědé banány, na které už nikdo nemá chuť. Uvnitř bývají banány ještě světlé a hodně sladké a tak se dají použít do těsta na snídaňovou bábovku. Bábovka je rychlá, vydrží dlouho vláčná a konečnou úpravu si zvolíte sami. Bábovku lze polévat čokoládou, cukrovou polevou nebo jen pocukrovat.

Co je potřeba

  • 200 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 4–5 hodně zralých banánů
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • 2 vejce
1

V misce utřeme odvážené změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny. Přidáme dvě celá větší vejce a vanilku nebo vanilkový cukr. Vše utřeme dohromady.

2

Banány oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Vmícháme do misky k utřeným surovinám. Můžeme je rozmačkat mačkadlem na brambory na ještě menší kousky. Promícháme.

3

Do jiné nádoby přesijeme mouku a důkladně promícháme s pečivovým práškem. Mouka se prosívá proto, aby byla bábovka nakypřená a při pečení hezky vyskočila. Mouku přidáme do mísy k ostatním surovinám a vymícháme těsto.

4

Bábovkovou formu vymažeme tuhým tukem a vysypeme moukou, strouhankou, mletými ořechy nebo kokosem. Těsto pomocí vařečky přendáme do formy a jen zhruba uhladíme. Těsto se při pečení vyrovná samo. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C asi 40 minut. Před vyjmutím z trouby zkuste špejlí, jestli je bábovka pečená. Špejle musí zůstat suchá.

5

Upečenou a vyklopenou bábovku nechte vychladnout na mřížce, aby chladla i ze spodní strany. Stačí mřížka z trouby. Po vychladnutí ozdobte. Pokud budete bábovku zdobit plátky banánů, doporučuji je potřít roztokem želatiny. Banány pak nezhnědnou.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…