Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ořechovou bábovku s čokoládovou polevou | recept

Bábovka křehká a nadýchaná – tradiční sváteční i třeba každodenní moučník k snídani nebo odpolední kávě. Nedá příliš práce a výsledek předčí naše snažení. Bábovkových variant je bezpočet, a pokud tu klasickou obohatíme ořechy, povýšíme ji na svátečnější moučník. Upečte si ořechovou bábovku v kterýkoliv všední den i ve sváteční čas. Na ořechovou bábovku můžete použít každý typ ořechů – lískové i vlašské.

Co je potřeba

2 větší hrnky polohrubé mouky
hrst vyloupaných vlašských nebo lískových ořechů
1 hrnek cukru
půl kostky másla nebo Hery
4 vejce
půl hrnku mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra

1

Připravíme si všechny ingredience, zároveň si předehřejeme troubu. Pokud nemáme jádra ořechů již připravena, rozlouskáme vlašské ořechy. Větší kousky si dáme stranou. Použijeme je na dno bábovky a také na povrch hotové bábovky, kdy ji ozdobíme čokoládovou polevou. Pečením se stanou ořechy krásně křupavé a voňavé. Mají výraznější chuť, než ty, které pak nejdeme uprostřed těsta.

2

Nyní začneme vlastní přípravu ořechové bábovky. Žloutky oddělíme od bílků, z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme s cukrem a žloutky, pak postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme ořechy, mléko, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.

3

Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem. Než do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto, poklademe dno bábovky většími kousky vlašských ořechů a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při teplotě 160–180 °C asi hodinu, podle formy a vaší trouby. Pečeme nejdříve na 180 °C a pak teplotu stáhneme. Není vhodné péct zprudka, tedy na vyšší teplotu. Povrch bábovky by byl brzy tmavý a uvnitř by bylo těsto ještě syrové. Na zkoušku, že je bábovka již upečená, použijeme špejli.

4

Hotovou ořechovou bábovku nikdy nevyklápíme z formy hned, mohla by se srazit. Počkáme nejméně 10 minut a pak ji překlopíme a vyjmeme z formy. Vychladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou. Polevu si buďto koupíme hotovou, anebo si ji snadno vyrobíme sami. V mikrovlnce ji připravíme nejrychleji.

Rozehřejeme v mikrovlnce v hrnku asi dvoucentimetrový proužek másla nebo ztuženého tuku (tuk je lepší z toho důvodu, že poleva rychle ztuhne, ale můžeme zvolit variantu půl na půl), přidáme 2 lžíce kakaa a 1 lžíci práškového cukru a důkladně v horkém omastku lžící rozmícháme. Kakao + cukr již v mikrovlnce nezahříváme. Bábovku poléváme od shora tak, aby poleva stékala po ořechové bábovce dolů. Než poleva na bábovce ztuhne, klademe na ni ořechy.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.