Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ořechovou bábovku s čokoládovou polevou | recept

Bábovka křehká a nadýchaná – tradiční sváteční i třeba každodenní moučník k snídani nebo odpolední kávě. Nedá příliš práce a výsledek předčí naše snažení. Bábovkových variant je bezpočet, a pokud tu klasickou obohatíme ořechy, povýšíme ji na svátečnější moučník. Upečte si ořechovou bábovku v kterýkoliv všední den i ve sváteční čas. Na ořechovou bábovku můžete použít každý typ ořechů – lískové i vlašské.

Co je potřeba

2 větší hrnky polohrubé mouky
hrst vyloupaných vlašských nebo lískových ořechů
1 hrnek cukru
půl kostky másla nebo Hery
4 vejce
půl hrnku mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra

1

Připravíme si všechny ingredience, zároveň si předehřejeme troubu. Pokud nemáme jádra ořechů již připravena, rozlouskáme vlašské ořechy. Větší kousky si dáme stranou. Použijeme je na dno bábovky a také na povrch hotové bábovky, kdy ji ozdobíme čokoládovou polevou. Pečením se stanou ořechy krásně křupavé a voňavé. Mají výraznější chuť, než ty, které pak nejdeme uprostřed těsta.

2

Nyní začneme vlastní přípravu ořechové bábovky. Žloutky oddělíme od bílků, z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme s cukrem a žloutky, pak postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme ořechy, mléko, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.

3

Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem. Než do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto, poklademe dno bábovky většími kousky vlašských ořechů a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při teplotě 160–180 °C asi hodinu, podle formy a vaší trouby. Pečeme nejdříve na 180 °C a pak teplotu stáhneme. Není vhodné péct zprudka, tedy na vyšší teplotu. Povrch bábovky by byl brzy tmavý a uvnitř by bylo těsto ještě syrové. Na zkoušku, že je bábovka již upečená, použijeme špejli.

4

Hotovou ořechovou bábovku nikdy nevyklápíme z formy hned, mohla by se srazit. Počkáme nejméně 10 minut a pak ji překlopíme a vyjmeme z formy. Vychladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou. Polevu si buďto koupíme hotovou, anebo si ji snadno vyrobíme sami. V mikrovlnce ji připravíme nejrychleji.

Rozehřejeme v mikrovlnce v hrnku asi dvoucentimetrový proužek másla nebo ztuženého tuku (tuk je lepší z toho důvodu, že poleva rychle ztuhne, ale můžeme zvolit variantu půl na půl), přidáme 2 lžíce kakaa a 1 lžíci práškového cukru a důkladně v horkém omastku lžící rozmícháme. Kakao + cukr již v mikrovlnce nezahříváme. Bábovku poléváme od shora tak, aby poleva stékala po ořechové bábovce dolů. Než poleva na bábovce ztuhne, klademe na ni ořechy.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct perníkovou bábovku | recept
V Česku nejčastěji pečená bábovka je ta dvoubarevná. Existují různé recepty, jak všemožně vylepšit recept na originální bábovku. Přikládám recept na m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.