Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vláčnou bábovku s přídavkem brambor | recept

Bábovka s přídavkem brambor | recept. Nabízím recept na netradiční bábovku. Bábovka je netradiční v tom, že se do těsta přidávají vařené strouhané brambory. Bábovka je díky nim krásně vláčná, není suchá a dlouho vydrží. Zkuste si bábovku s přídavkem brambor podle našeho receptu upéct, uvidíte, že nebudete litovat.

Co je potřeba

  • 250 g den předem vařených brambor
  • 70 ml mléka
  • 200 g másla nebo hery
  • 180 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 50 g rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky
1

Oddělíme si z vajec bílky a žloutky. Bílky prozatím odložíme stranou, ušleháme z nich sníh. Žloutky v misce utřeme s tukem a cukrem. Můžete přidat i strouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru. Já s oblibou používám kůru z bio pomerančů, dodá pečivu zajímavou vůni a barvu.

2

Brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Promícháme je s mlékem a vanilkovým cukrem. Pak je přidáme do utřené směsi a vše důkladně promícháme.

3

Mouku promícháme s pečivovým práškem. Prášek musí být v mouce rovnoměrně rozptýlen. I tuto směs přidáme do mísy k ostatním utřeným surovinám a promícháme.

4

Z vaječných bílků si ušleháme tuhý sníh. Sníh je správně ušlehaný tehdy, jestliže z nádoby otočené dnem vzhůru nevypadne. Připraveným sněhem zlehčíme těsto v misce. Vpravíme ho do těsta překládáním, nemícháme, bábovka by nebyla správně nakypřená.

5

Formu na bábovku si důkladně vymažeme tuhým tukem a vysypeme strouhaným kokosem, strouhankou, mletými ořechy nebo hrubou moukou. Na důkladném vymazání a vysypání hodně záleží, bábovka se pak nelepí na formu a jde pěkně vyklopit.

6

V dalším kroku si připravené těsto naplníme pomocí lžíce do formy na bábovku, povrch nemusíme nijak zvlášť upravovat a uhlazovat, při pečení se těsto krásně samo vyrovná. Bábovku s přídavkem brambor pečeme přibližně 45 minut při teplotě 180 °C.

7

Zkusíme špejlí, je-li bábovka upečená (těsto se nelepí na špejli). Bábovku ve formě na několik minut postavíme na chladné místo. Pak vyklopíme, pocukrujeme nebo polijeme čokoládou a můžeme ochutnávat.

Místo rozinek můžete přidat kompotované třešně nebo kandované ovoce.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Banánová bábovka | recept. Následující recept využijete, zbydou-li vám doma přezrálé hnědé banány, na které už nikdo nemá chuť. Uvnitř bývají banány j…
Mramorová bábovka | recept. Bábovky patří, spolu s dalšími buchtami a cukrářskými výrobky, ke každé nedělní návštěvě. V jiných dnech zase představují…