Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bezlepkové vanilkové rohlíčky | recept

Jak upéct bezlepkové vanilkové rohlíčky | recept

Jak upéct bezlepkové vanilkové rohlíčky | recept. Ani lidé s bezlepkovou dietou nemusí ve vánočním čase být bez cukroví. Upéct lze i bezlepkovou variantu vanilkových rohlíčků. Péct můžeme z jednoho druhu mouky nebo ze směsi. Směs si můžeme namíchat sami nebo koupit již hotovou bezlepkovou mouku. Směsi jsou vyrobené z bezlepkových přísad například z rýžové, bramborové, kukuřičné a pohankové mouky.

Co je potřeba

na těsto:

  • 190 g bezlepkové mouky
  • 50 g kukuřičné hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g mletých vlašských ořechů

na obalení:

bio vanilkový cukr nebo cukr moučka s pravou vanilkou

1

Na vál dáme mouku, moučkový cukr a mleté vlašské ořechy. Sypké ingredience promícháme. Přidáme žloutek a máslo, které jsme předem vyndali z lednice, aby bylo změklé a těsto se nám lépe vypracovávalo. Všechny ingredience dobře propracujeme v hladké těsto.

2

Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na cca 1 – 2 hodiny. Těsto můžeme ale nechat odležet i delší dobu, záleží, kdy se na pečení dostaneme.

3

Z připraveného těsta vytvarujeme vanilkové rohlíčky. A to buď tak, že vyválíme tenký váleček, který rozkrájíme na cca 5 cm dlouhé kousky. Nebo lze vyválet těsto na tloušťku cca 1 cm a rohlíčky vykrajovat buď formičkou nebo pomocí skleničky. Hotové rohlíčky vyskládáme na plech. Plech máme vyložený pečicím papírem, aby se nám rohlíčky po upečení lépe vyndavaly. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut dorůžova při teplotě 170 ºC.

4

Po upečení je lepší chviličku počkat, než rohlíčky vyndaváme z pekáče, protože jsou křehké. Ihned po vyndání, ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s pravou vanilkou. Nebo můžeme použít bio vanilkový cukr. Hotové rohlíčky vyskládáme do krabice a dáme do chladna. Necháme uležet minimálně týden.

Tipy

  • Osvědčené bezlepkové mouky: Doves Farm, Nomix nebo Schär Mix C.
  • Cukr s pravou vanilkou připravíme tak, že celý lusk vložíme do cukru a necháme cukr provonět. Aromatizace cukru tímto způsobem trvá delší dobu. Další variantou je vanilkový lusk rozříznout, vybrat semínka a semínka dát do cukru. Tímto způsobem cukr aromatizujeme rychle a intenzivněji.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vánoční poleno | recept
Jak upéct vánoční poleno | recept
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.