Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vánoční poleno | recept

Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný kousek polínka a jeho popel se uchovával. Věřilo se, že ochraňuje dům před zlými mocnostmi. Tento zvyk si dodnes Francouzi připomínají pečením tohoto zákusku. Polínko se peče na Štědrý den. Bohatě se zdobí marcipánovými nebo sněhovými ozdobami ve tvaru hub, větviček cesmíny, jehličnatých větévek. Základem je obyčejná roláda plněná libovolným krémem. Následující článek vám poradí, jak si takovou roládu velmi lehce uděláte sami doma.

Co je potřeba

  • 5 celých vajec
  • 5 mírně navršených polévkových lžic krupicového cukru
  • 5 mírně navršených lžic polohrubé mouky
  • čokoláda na polevu
  • marcipánové lístečky
  • libovolný krém na plnění rolády
1

Nejprve si upečeme piškotovou roládu. A protože už máte jistě vánočního pečení plné zuby, připravíme si tu nejjednodušší. Z 5 vajec oddělíme bílky a žloutky. K žloutkům přidáme 5 lžic cukru a vyšleháme do husté pěny. Pak vyšleháme sníh z bílků. Sníh musí být pevný. Do žloutků s cukrem zamícháme mouku a přidáme ušlehaný sníh. Lehce ho vmícháme obracením vařečky. Těsto rozetřeme na pečicí papír a vložíme do vyhřáté trouby. Troubu zapneme ještě než začneme piškot připravovat, aby hotové těsto šlo rovnou do trouby. Pečeme při teplotě 190 °C. Upečené ihned srolujeme pomocí papíru do rolády a necháme vychladnout.

2

Roládu plníme oblíbeným krémem. Nejjednodušší je utřít máslo s karamelizovaným Salkem, které je běžně k dostání v obchodech. Dobrý a rychlý krém také získáte utřením Nutelly nebo jiného krému s máslem. Kdo má čas, udělá si klasický pudinkový krém. Po vychladnutí roládu rozbalíme a natřeme krémem. Pod krémovou vrstvu je dobré pomazat plát džemem, aby se piškotový korpus příliš nerozmáčel. Pak roládu zabalíme.

3

Roládu přeložíme na papír nebo pracovní desku, část uřízneme a vytvoříme polínko. Můžeme upéct i dvě nestejně silné rolády a poleno tvarovat z nich, záleží na Vás. Celou roládu polijeme čokoládovou polevou. Nemusíme si dávat záležet na tom, aby poleva byla hladká. Kůra je drsná a nestejnoměrná. Tuhnoucí čokoládu potom projedeme vidličkou, abychom vytvořili iluzi kůry. Ozdobíme podle své fantazie.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Cukroví miništoly | recept. Toto cukroví se sice jmenuje miništola, ale s pravou vánoční německou štolou nemá mnoho společného, jen tvar a některé ing…