Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct broskvový koláč z čerstvých broskví | recept

Broskvový koláč z čerstvých broskví | recept. Broskve jsou snadno dostupné, dokonce je lze v teplejších koutech naší vlasti i vypěstovat. I když broskve nejraději jíme syrové, často nezavrhneme ani broskvový kompot. Není příliš zvykem zčerstvé broskve používat k vaření, a to je škoda, protože jde o výrazné a šťavnaté ovoce. A to je v kuchyni výhoda. Co si upéct z čerstvých broskví výborný broskvový koláč? Na něj vyberte pěkně vyzrálé a pevné plody, aby se při pečení neroztekly. Čím víc jich na koláči bude, tím budou řezy z broskvového koláče lahodnější.

Co je potřeba

Na těsto broskvového koláče:

  • 5 vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • šťávu z půlky citronu
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • přiměřené množství zralých broskví

Na drobenku:

  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • kousek másla
  • trocha mléka

Hlavní kuchyňské potřeby:

  • mísa na těsto
  • měchačka (vařečka)
  • miska na mouku
  • miska na rozehřátou čokoládu
  • větší miska na drobenku
  • metlička
  • plech na pečení
  • papír na pečení
1

Příprava broskvového koláče krok za krokem: Celá vejce vyšlehejte s odváženým moučkovým vanilkovým cukrem do nadýchané husté pěny. Do té po lžících vlévejte rozehřáté vlažné máslo a pak i citronovou šťávu a stále šlehejte.

2

V misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.

3

Sypkou směs mouky vmíchejte zvolna do vypracované pěny a jen zlehka prohnětejte.

4

Vymíchejte zvolna husté těsto a vylijte rovnoměrně na plech vyložený papírem na pečení. Rovnoměrně a hustě pokládejte na měsíčky pokrájené broskve.

5

Výroba drobenky na koláč: Hrubou mouku, krupicový cukr s vanilkovým a měkké máslo propracujte prsty v misce do podoby drobivé směsi, ani příliš suché, ani příliš vlhké. Tou rovnoměrně posypte povrch koláče s broskvemi.

6

Broskvový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C tak, aby drobenka měla jen růžovou barvu, celkem koláč pečeme kolem 40 minut.

7

Vychladlý koláč ozdobte táhlými křížovými čarami z tekuté hořké čokolády.

Řezy broskvového koláče krájíme až po úplném vychladnutí, jinak se snadno sypou.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat broskvové řezy | recept
Jak udělat broskvové řezy | recept. Broskvové řezy jsou pikantní zákusek, kterým můžeme své blízké potěšit celoročně. Náš recept na broskvové řezy poč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.