Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct celozrnnou špaldovou pizzu se špenátem

Pizza je všeobecně považovaná za nezdravé jídlo. Pokud ale zvolíme vhodné ingredience, můžeme si připravit poměrně zdravé a vyvážené jídlo. Podle následujícího receptu si přichystáte celozrnnou špaldovou pizzu, náplň si samozřejmě můžete zvolit podle svých chuťových preferencí, my jsme zvolili špenát, ale výborná je i sýrová. Pizza bude díky špaldové mouce nejen zdravější, ale bude mít také lehce oříškovou chuť a bude krásně křupavá. 

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na kvásek:

 

100 ml vlažné vody

1 lžíci špaldové mouky

21 g droždí

1 lžičku cukru

 

Na těsto si přichystáme:

 

220 g celozrnné špaldové mouky

130 špaldové mouky hladké

3 lžíce olivového oleje

1 kávovou lžičku soli

 

Na ozdobu si připravíme:

 

5 lžic kečupu (nejlépe domácího nebo s menším množstvím cukru)

1 lžíce olivového oleje+ na vymazání plechu

1-2 lžíce sušených bylinek (bazalka, oregáno,...)

200 g mraženého listového špenátu

50 g nivy

1 lžíci parmazánu

1

V prvním kroku si přichystáme kvásek. V menší misce nebo ve větším hrnku si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a trochu vlažné vody. Zamícháme, přiklopíme talířkem nebo překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít. 

2

Mezitím si můžeme připravit zbylé ingredience na těsto. Do větší mísy nasypeme oba druhy mouky, sůl a nalijeme olej. Vzešlý kvásek přilijeme do mísy a důkladně promícháme. Rukama nebo v robotu hněteme těsto tak dlouho, dokud nebude pevné a hladké. Poté ho posypeme trochou mouky, mísu překryjeme utěrkou a necháme vykynout. 

3

Těsto necháme pracovat přibližně 45-50 minut. Záleží i na teplotě a konkrétní mouce, ostatně jako u každého kynutého těsta. Zatímco čekáme na vykynutí těsta, přichystáme si suroviny na ozdobu. V menší misce promícháme kečup, lžíci oleje a sušené bylinky. Špenát necháme povolit a poté natrháme nebo nasekáme na menší kusy. Nivu nastrouháme na hrubo nebo ji rozdrolíme a smícháme s parmazánem.

4

Troubu rozehřejeme na 220°. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenký plát. Celozrnná mouka obecně hůře kyne, nebojte se tedy hutnější konzistence těsta. Můžete ho tím spíš rozválet na tenčí plát, pizza pak bude křupavější. Plech nebo pekáč vymažeme trochou oleje. Vyválený plát na něj položíme. 

5

Těsto pomažeme kečupem, dále na něj rozložíme špenát a nakonec posypeme sýrem. Pekáč vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut dozlatova. 

Tip: Pokud víte, že nebudete mít dostatek času na přípravu pizzy, zadělejte si na těsto večer, všechny ingredience smíchejte, není třeba připravovat ani kvásek a bez kynutí ho rozválejte, položte na pekáč a poklaďte ho náplní. Vložte do lednice a nechte do druhého pomalu kynout. Na chuti to nic nezkazí a vy budete mít rychle teplé jídlo na stole. 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.