Jak na domácí špenátové těstoviny | recept
Domácí špenátové těstoviny | recept. Zkoušeli jste někdy připravit domácí těstoviny? Pokud ne, vyzkoušejte následující recept na špenátové nudle. Není to nic složitého, jen to vyžaduje trochu času, trpělivosti a fyzické síly. Naše prababičky si domácí nudle připravovaly běžně, nejde tedy o žádnou převratnou novinku. Naopak oprašujeme tím staré znalosti a prověřené postupy.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 50 g listového špenátu
- 280-300 g polohrubé mouky
- půl lžičky mořské soli
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 1-2 lžíce vody
- zelenina a sýr k podávání
Pokud používáme čerstvý listový špenát, v prvním kroku ho důkladně opereme, přendáme do hrnce a spaříme ho. Poté ho scedíme a vymačkáme z něj co nejvíce vody. Rozložíme ho na papírové utěrky a vysušíme ho. Následně ho nasekáme na co nejdrobnější kousky. Pokud se rozhodnete pro mražený špenát, nechte ho krátce povolit, nasekejte ho také nadrobno a poté pomocí cedníku vymačkejte vodu a osušte papírovými utěrkami.
Na vál nasypte asi poloviční množství mouky a všechnu sůl, uprostřed udělejte důlek, do něhož rozklepněte postupně všechna vejce a přidejte i žloutky. Na vál přidejte špenát a pomalu zpracovávejte na těsto, průběžně přisypávejte mouku dle potřeby, případně přilijte trochu vody, ale s tou opatrně. Je možné, že se množství mouky bude lišit. Záleží na velikosti vajec, ale také na tom, jak důkladně jste vymačkali vodu ze špenátu.
Vypracovat těsto sice chvíli trvá, ale v důsledku to není nic obtížného. Po nějaké době by vám mělo vzniknout pevné hladké těsto. To nechte krátce odpočinout při pokojové teplotě, stačí 20 minut. Následně je ještě třeba těsto pár minut hníst. Cílem je pružné těsto, pokud se vám lepí, přisypte ještě trochu mouky.
Diskuze k článku