Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct hruškový koláč | recept

Recept na hruškový koláč. Koláče s hruškovou náplní jsou především atributem Valašska. Tam se jim ovšem říká frgále. A frgále jsou „in“. Kupujeme je na poutích, na farmářských, lidových či řemeslných trzích, a možná nás napadne, zda bychom je mohli upéct doma? Nabízíme jeden z přemnoha receptů. Ale pro jistotu (s ohledem na Valachy a Evropskou unii), nebudeme hruškový koláč nazývat frgálem, i když předpis z Valašska pochází. Jak upéct hruškový koláč? Zkuste hruškový koláč z kynutého těsta a s drobenkou s námi.

Co je potřeba

  • Suroviny podle předpisu
  • Kuchyňské vybavení
1

Na hruškový koláč zaděláváme poměrně tučné kynuté těsto. Množství by se mělo odvíjet od možností naší trouby. Valašské hruškové koláče (frgále) se pečou na plechu. Dříve hospodyně používaly chlebovou pec, kam vkládaly víc koláčů najednou. Tím byly zajištěny stejné podmínky pro všechny kusy – a tím pádem byly i výsledné koláče jeden jako druhý. V domácích podmínkách se to může podařit, jen máme-li troubu, kde lze péct víc plechů najednou. Když zaděláme víc těsta a budeme péct jeden koláč po druhém, budou rozdílně vykynuté. Náš recept určen na dva koláče o průměru asi 30 centimetrů.

2

Připravíme si hruškovou náplň. Sušené hrušky (250 gramů) zalijeme vodou, aby byly ponořené. Přidáme hvězdičku badyánu a kousek celé skořice a dáme vařit. Bude to trvat asi hodinu, během které hrušky kontrolujeme, aby byly stále ponořené ve vodě (dolíváme).

3

Když jsou hrušky měkké, vyndáme koření, slijeme je, vodu si ponecháme. Hrušky pomeleme na masovém strojku. Do směsi přidáme asi lžíci citronové šťávy a jeden vanilkový cukr. Necháme vychladnout.

4

Do mísy prosejeme 250 gramů polohrubé a 100 gramů hladké mouky. V mouce rozptýlíme 40 gramů pískového písku (jemnější „krystal“), čtvrt kávové lžičky soli a citronovou kůru ostrouhanou ze čtvrtina dobře omytého citronu.

5

V půl deci vlažného mléka rozmícháme lžičku cukru a polovinu balíčku droždí (20 gramů). V 70 mililitrech mléka důkladně rozmícháme dva žloutky. Rozpustíme 60 gramů másla, a nebo 30 gramů másla a 30 gramů sádla.

6

Vzešlý kvásek, vlažný tuk a mléko s žloutky vlijeme do mouky a vypracujeme hladké, lesklé a nelepivé těsto na hruškový koláč (musí se v něm tvořit bubliny). Máme-li kuchyňské pomocníky na hnětení, svěříme práci jim. Ručně trvá vypracování těsta asi 20 minut, v hnětači asi deset minut. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na vlahé místo na hodinu kynout (třeba na stůl, kam svítí slunce).

7

Vykynuté těsto na hruškový koláč vyklopíme z mísy na hladkou moukou pomoučenou pracovní plochu. Rozdělíme na dva kusy, z kterých vytvoříme oblé bochánky. Bochánky necháme ještě asi deset minut kynout.

8

Připravíme si drobenku na hruškový koláč ze 150 gramů polohrubé mouky, 150 gramů másla, 150 gramů moučkového cukru a jednoho vanilínového cukru. Máslo by mělo být pravé, žádná „vodnatá“ náhražka.

9

Plech na pečení vytřeme sádlem. Kdybychom měli plochou podložku na pečení kulatých koláčů, použijeme ji. Ale nebudeme používat koláčovou formu se zvýšeným okrajem (koláč by měl mít opečený kulatý okraj).

10

Z těsta vytvoříme kouli. Malým ručním válečkem (nebo rovnou hladkou skleničkou) vyválíme co možná nejpravidelnější kruh. Máme-li podložku, rozválíme těsto na ni. Placka by měla být velmi tenká, jen v okrajích trochu silnější – jako obruba. S tvarováním si můžeme případně pomoci i rukou.

11

Namleté hrušky rozmícháme. Kdyby byly příliš husté, rozředíme je troškou uchované hruškové vody. Polovinu náplně natřeme rovnoměrně na koláč, okraj necháme prázdný. Posypeme polovinou drobenky. Okraje potřeme rozpuštěným máslem.

12

Hruškový koláč vložíme do dobře vyhřáté trouby a při 200 °C pečeme asi 15 minut. Mezitím si připravíme druhý koláč na druhý plech (nebo podložku). Když jsou okraje temně zlaté, je hruškový koláč upečený. Vyndáme z trouby, dáme na bezpečné místo chladnout.

13

Vychladlý hruškový koláč potřeme (peroutkou) horkým rozpuštěným máslem, do kterého jsme zamíchali dvě poctivé lžíce rumu. Opatrně natíráme i drobenku, nejen okraje. Hruškový koláč řežeme na porce až po úplném vychladnutí. Dobrou chuť!

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat hruškový džem | recept
Recept na hruškový džem. V záplavě chutí exotického ovoce někdy potěší prostá a nekomplikovaná chuť jemného ovocného produktu. Takovým je i hruškový d…
Jak udělat hruškovou marmeládu | recept
Recept na hruškovou marmeládu. Po hruškové marmeládě rádi sáhneme při dokončování litých perníků či při plnění palačinek, pirožků a taštiček. Hrušková…
Jak udělat hrušková povidla | recept
Recept na klasická hrušková povidla. Hrušková povidla jsou polotovarem pro pečení buchet a koláčů v době, kdy není sezonní ovoce, a nebo je příliš dra…
Jak zpracovat ostružiny
Pomalu končí prázdniny a to je čas, kdy dozrávají další lesní plody - ostružiny. Na ostružiny už dávno nemusíte chodit jen do lesa, bylo vyšlechtěno m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.