Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ovocné koláče | recept s letním ovocem

Jak upéct ovocné koláče | recept s letním ovocem. Koláče z kynutého těsta se šťavnatým sezónním ovocem se nikdy nepřejedí. Podle toho, jak postupně dozrávají různé druhy ovoce, může být koláč pokaždé jiný. Stejně tak si můžete vybrat podklad pod ovoce, může to být tvaroh, hustý pudink nebo nemusíte dávat nic. Tentokrát vám nabízíme recept se sušeným droždím. Sušené droždí má tu výhodu, že není v těstě vůbec cítit.

Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 10 lžiček krupicového cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1/2 balení pudinkového prášku
  • 200 ml smetany
  • cukr podle chuti

Drobenka:

  • máslo
  • moučkový cukr
  • hladká mouka

Ovoce podle dostupnosti

1

Ve vlažném mléce s olejem rozmíchejte cukr a sáček instantního droždí s hrstkou mouky. Přidejte vejce, špetku soli, promíchejte a vsypte zbytek mouky. Vypracujte těsto - takto postupujte v případě, že těsto připravujete v kuchyňském robotu. Jestliže těsto zaděláváte ručně, udělejte v prosáté mouce se solí důlek a tam postupně přidávejte všechny předepsané ingredience. Těsto se zpočátku lepí, ale po nějaké době je pružné a nechytá se rukou ani mísy. Nechte kynout v teple zhruba hodinu.

2

Připravte si tvarohovou náplň a ovoce. Tvaroh rozmíchejte s vejci, pudinkovým práškem, smetanou a cukrem podle chuti. Ovoce vypeckujte a případně rozdělte na menší kousky. Třešně se snadno zbaví pecek pomocí slámky. Aby se měkký plast nedeformoval, vložte do brčka obyčejnou špejli. Třešně propíchněte na opačné straně než je jamka po stopce, kolmo proti ní (jamce). Pecka snáze vypadne. 

3

Vykynuté těsto rozdělte na několik dílů podle toho, jak velké chcete mít koláče. Já dělám 3 přes celý plech. Vyvaluji je rovnou na tukem potřeném plechu, nepoužívám papír na pečení. 

4

Koláče nechte asi 10 minut dokynout a pak jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem, nebo jen bílkem či žloutkem. Já si nechávám na potření stranou žloutek z jednoho vejce přidávaného do tvarohu. Těsto potřete částí tvarohové náplně.

5

Koláč ozdobte libovolným ovocem podle fantazie. Ovoce pokládejte řeznou stranou nahoru. Nakonec koláč posypte drobenkou. Drobenku snadno uděláte podle oka. Změklé máslo promněte mezi prsty s moukou a cukrem. 

6

Koláče pečte při 160 °C. Upečený koláč bude mít zlatohnědé okraje. Při pomalém pečení se udrží i ve šťavnatém ovoci šťáva a koláče pak vypadají lépe. Před podáváním se mohou posypat cukrem a přizdobit smetanou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.