Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jehněčí hřbet s voňavými bylinkami

jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet patří k nejjemnějším a nejšťavnatějším částem jehněte. Maso je měkké, má delikátní chuť a při správné přípravě zůstává krásně růžové a šťavnaté. Kombinace s pečenými brambory a bylinkami vytváří pokrm, který obstojí i na slavnostní tabuli – přesto ho zvládnete uvařit doma bez komplikací.

Co je potřeba

Na 2 - 3 porce

 

Jehněčí hřbet:

  • 1 jehněčí hřbet (rack), cca 6–8 kostí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce másla

Jako příloha cca 600 g vařených brambor (můžeme podávat i s brambory na cibulce).

Příprava jehněčího hřbetu

Masu nejlépe sluší jednoduchá úprava, která nechá vyniknout jeho jemnou chuť.

  1. Okořeňte
    Hřbet osušte, potřete olejem, osolte, opepřete. V misce smíchejte nasekaný česnek, rozmarýn a tymián – směs vetřete do masa.
  2. Opečte na pánvi
    Na rozpálené pánvi rozpusťte trochu másla a maso ze všech stran zprudka opečte (celkem 2–3 minuty), aby se zatáhlo a získalo krásnou barvu.
  3. Dopečte v troubě
    Přesuňte hřbet do pekáčku nebo ponechte na pánvi, pokud je celokovová. Pečte při 200 °C zhruba 12–18 minut, podle toho, jak propečené maso máte rádi:

    • růžové (medium rare): 12–14 minut
    • střední (medium): 16–18 minut
  4. Nechte odpočinout
    Po vyndání z trouby nechte maso 5–10 minut odpočívat. Šťávy se rovnoměrně rozloží a hřbet bude dokonale šťavnatý.
  5. Krájení
    Ostrým nožem krájejte mezi žebry na jednotlivé kotletky.

Servírování

Na talíř dejte porci brambor, doplňte dvě až tři kotletky jehněčího hřbetu a případně zakápněte výpekem z pánve. Výborně se hodí i jednoduchá omáčka z hořčice a medu, nebo jen pár kapek kvalitního olivového oleje.

Tipy

  • Pokud chcete výraznější chuť, přidejte do marinády trošku citronové kůry.
  • Jehněčí maso miluje česnek, ale nepřehánějte to – stačí dva stroužky.
  • Brambory můžete doplnit i zeleninou (mrkev, dýně, cibule) a upéct je najednou se zeleninou namísto brambor vařených.
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si upéct jehněčí hřbet | recept
Jak si upéct jehněčí hřbet | recept
Jak si upéct jehněčí hřbet | recept. Nejen na Velikonoce, ale i kdykoliv během roku, si můžeme jídelníček zpestřit vynikajícím pokrmem z jehněte. Jedn…
Jak udělat skopovou pečeni | recept
Jak udělat skopovou pečeni | recept
Jak udělat skopovou pečeni | recept. Skopové maso podáváme na vyhřátých talířích a horké, protože skopový lůj rychle stydne a tuhne již při pokojové t…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.