Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kořeněné ovesné sušenky s karamelovým nádechem | recept

Jak upéct kořeněné ovesné sušenky s karamelovým nádechem | recept. Křehké a báječně křupavé sušenky plné oříšků, semínek a ovesných vloček, které navíc, díky výraznému koření a zkaramelizovanému cukru, i neodolatelně voní.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 40 - 45 ks křupavých sušenek

  • 80 g hladké mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g různých oříšků a semínek
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 70 ml mléka
  • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla (lze vynechat)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu (či aroma)

 

 

1

V menším hrnci nechejte rozpustit máslo s cukrem.

2

Jakmile se máslo rozpustí, přilijte do hrnce mléko a na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne zlatavě vláčná tekutina.

3

Poté do ní přidejte arašídové máslo, vanilkový extrakt či aroma a sušený zázvor se skořicí. Arašídové máslo sice úžasně doplní a podtrhne chuť přidávaných oříšků, ale pokud ho nemáte v oblibě,  lze ho vynechat. Sušenky jsou výtečné i bez něj.

4

Za stálého míchání nechte směs přejít varem. Poté odstavte, přemístěte do misky a nechte stydnout.

5

Ve větší míse smíchejte mouku, jedlou sodu, špetku soli, ovesné vločky a nasekané oříšky se semínky. Já jsem v těchto sušenkách například zvolila kombinaci 25 g slunečnicových semínek, 25 g dýňových semínek a 50 g oříškové směsi.

6

Do mísy k sypkým surovinám přilijte vlažnou karamelovou směs a důkladně promíchejte.

7

Následně tvarujte menší placičky, které rovnou skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Z množství jedné kávové lžičky utvořte hromádku a dlaní ji na plechu zploštěte. Pro ozdobení můžete do placičky obtisknout vidličku a vytvořit tak varhánky.

8

Takto připravené placičky zvolna pečte v předem vyhřáté troubě při170 °C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 20 - 25 minut do světle zlata. Sušenky vytahujte z trouby ještě lehce měkké, jelikož vzhledem ke zbytkovému teplu následně dojdou a zkřehnou.

Do lahodných sušenek se můžete během chvíle s chutí zakousnout. Skladujte je v suchu, v uzavíratelné doze a kdykoliv přibalte na výlet, piknik či dětem na svačinu.

 

V rámci skladby semínek a oříšků můžete opravdu improvizovat a pokaždé upéct sušenky o trochu jiné. Můžete zvolit pouze oříšky či pouze semínka, jeden druh či jejich kombinaci. Rovněž můžete upravit poměr oříšků a semínek. Opravdu vynikající jsou v sušenkách pistácie, kešu oříšky a ze semínek doporučuji  dýňová.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.